Предупреждение: био-, сурово сирене от козе мляко, е положително за Listeria

Предупреждение: био-, сурово сирене от козе мляко, е положително за Listeria

Държавният комисар по земеделието в Рийд А. Бол от Ню Йорк предупреждава потребителите да не се хранят със сурово сирене от козе мляко, произведено в южната част на Нови Берлин, поради възможното замърсяване с Listeria.

Досега не са съобщени никакви заболявания във връзка с козе сирене, направено от Марк Харви, 1277 Copes Corner Road.

Продуктът се продава в различни размери на запечатани гъвкави пластмасови опаковки, показващи номер на завод 36-1315, с код от 101. Държавното предупреждение за потребителите засяга всички пакети с този код. Козето сирене се продава на пазара Cooperstown Farmers in Cooperstown, Ню Йорк, в края на декември 2017 г. и началото на януари 2018 г. и на пазара за натурални храни, който започва на 10 януари.

Рутинна проба от сиренето, взета от инспектор от отдела за контрол на млякото и млечните продукти на 20 февруари, бе тествана в Нюйоркската държавна храна за лаборатории и бе открито, че е заразена с Listeria monocytogenes. На 23 февруари производителят бе уведомен за предварителния положителен резултат от теста и той доброволно е изтеглил продукта от пазара.

Резултатите от теста бяха потвърдени на 2 март и сиренето ще бъде унищожено от производителя.

Всеки, който е ял от тази партида сирене, и е развил симптоми на инфекция с Listeria, трябва незабавно да се свърже с лекаря си и да му разкаже за потенциалното заразяване. Може да отнеме до 70 дни след експозицията, за да се развият симптомите, така че хората, които са яли непастьоризираното сирене, трябва да се наблюдават за симптоми.

Симптомите включват треска, мускулни болки, гадене и диария. При високорисковите групи патогенът може да причини сериозни инфекции, водещи до усложнения, включително менингит, отравяне на кръвта и смърт. Високорисковите групи включват бременни жени, новородени, деца под 5 години, възрастни над 65 години и хора с увредена имунна система, включително пациенти с рак, диабетици и пациенти с ХИВ / СПИН. Листериозата също така може да доведе до аборти.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията постоянно предупреждават за опасностите от заразяване с инфекции, вируси и паразити от сурово мляко и продукти от сурово мляко, като сирене. Неговите данни подкрепят по-специално констатацията, че децата под 5 години са високорискова група, тъй като тяхната имунна система не е напълно развита.

Потребителите, които имат въпроси относно изтегленото сирене от козе мляко, могат да се обадят на Марк Харви на телефон 607-859-2227.

Source : http://www.foodsafetynews.com/2018/03/warning-organic-raw-goat-milk-cheese-positive-for-listeria/#.Wp4gT-jFJbV
By NEWS DESK (Mar 5, 2018)

Вашият коментар

Close Menu