FDA тества пресни билки и авокадо за хранителни патогени

FDA тества пресни билки и авокадо за хранителни патогени

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предприе две важни задачи за вземане на проби, които се въртят около тестването на определени продукти за микробни замърсители. Тези храни са: пресен копър, магданоз и босилек, както и преработено авокадо и гуакамоле. Чрез провеждане на това изпитване, FDA се надява да определи колко често се случва заразяването и да ограничи всички общи знаменатели, ако възникнат положителни микробни проби.

FDA планира да събере 1600 мостри на задание за производство. По- долу са дадени извадки от постигнатото дотук.

  • Свежи билки- босилек и магданоз (на базата на проби, събрани от 1 януари)

- 35 домашни проби - няма положителен резултат за микробно замърсяване

- 104 внесени проби - 4 положителни проби от салмонела; 3 положителни проби от Е. coli, продуциращи Shiga токсин

Причини за вземане на проби от пресни билки: Тъй като те обикновено се консумират, без да са претърпели "стъпка за обезвреждане" (т.е. готвене) за намаляване или елиминиране на бактериите. Също така, тези билки често се консумират като част от многокомпонентни храни и по този начин хората не могат да докладват, че са яли, когато се разболеят.

  • Обработеното авокадо / гуакамоле (на базата на проби, събрани от 1 януари)

- 58 домашни проби - 3 положителни за Listeria monocytogenes

- 49 внесени проби - 1 положителна за Listeria monocytogenes

Причина за вземането на проби от обработено авокадо: Тъй като авокадото има високо съдържание на влага и не- кисело рН, гова са условия, които могат да подпомогнат растежа на вредните бактерии. Обработените продукти от авокадо, включително авокадото, което е прясно нарязано, охладено и замразено, могат да бъдат опаковани и изядени, без да са били подложени на "стъпка на обезвреждане".

FDA Забележка: Не могат да се правят изводи за общото ниво на замърсяване, докато всички данни не бъдат събрани, валидирани и анализирани.

Ако се установи, че пробите са положителни за микробните опасности, FDA ще се стреми към подходящ регулаторен и правоприлагащ вариант, който може да включва насърчаване на доброволно призоваване, заповядване на задължително изземване, заповядване на административно задържане с цел предотвратяване разпространението на храна, потребителите за потенциалната опасност или, в случая на внесените продукти, отказът за внос в Съединените щати и подлагането на бъдещи пратки до сигнал за внос. В случая на положителните проби, идентифицирани през първото тримесечие на събирането на данни, внесените продукти, способни да причинят заболяване, не бяха внесени в Съединените щати и местните продукти бяха доброволно отзовани.

Очакванията на FDA за изследване на микробиални тестове са 18 месеца.

Регистрирайте се за двуседмични имейли за списание за безопасност на храните!

Абонирайте се за нашия подкаст: Въпроси за безопасността на храните!

By Staff

Вашият коментар

Close Menu