Националния скандал с месото – нарушения на безопасността на храните

Националния скандал с месото – нарушения на безопасността на храните

Много от британските месопреработвателни предприятия и хладилните складове не отговарят на хигиенните стандарти.

Повече от половината от съоръженията за преработка на месо и хладилни складове, одитирани в Англия, Уелс и Северна Ирландия, са имали сериозни несъответствия с хигиенните правила и правилата за безопасност на храните през последните три години. Според данните, счетени от Бюрото за разследваща журналистика, многобройни проверки са извършени в 890 отделни помещения, а инспекторите са установили, че 540 от тях, или 60,5% са имали поне едно сериозно нарушение.

Също така установихме, че доставчикът на месо Ръсел Хюм, на който през януари е било забранено да продава повече месо от Агенцията по хранителни стандарти (FSA) и оттогава е бил в администрацията, бе санкциониран за 25 основни нарушения на регламентите през последните три години . Фирмата, която преди това е правила доставки за ресторанти, включително италиански, реагира на забраната, като заяви, че има "неподправена репутация".

Изненадващо посещение на FSA в завода на Ръсел Хюм в Бирмингам преди това разкри "сериозно неспазване на правилата за хигиена на храните". Данните, наблюдавани от Бюрото в съвместно разследване с Guardian, разкриват, че одитите, извършени в заводите на Russell Hume, са изтъкнали несъответствията в предприятията за месопреработка. Одитите се проведоха в заводите в Лондон, Бирмингам, Ексетър, Ливърпул и Бороубридж в Северна Йоркшир между септември 2014 г. и май 2017 г.

Данните от FSA за съпоставим период също показват, че тези проблеми могат да бъдат ендемични в индустрията. Бюрото изчисли, че повечето месопреработвателни предприятия (където месото се приготвя и преработва в хранителни продукти) и хладилните складове (където месото се съхранява в охладени условия), проверявани от цял ​​кръг от доставчици, са имали поне едно основно неспазване на хигиената или правилата за безопасност на храните. Пропуските са сред хилядите такива нарушения, документирани в тези съоръжения между 2014 г. и 2017 г.

Нашият анализ на данните разкри 2,600 "големи" несъответствия, свързани с безопасността на храните и хигиенните норми по време на одитите, извършени в 890 мелници и хладилни складове. Много от тях са имали множество "големи" недостатъци.

Голямото нарушение по дефиницията на FSA "може да компрометира общественото здраве, включително безопасността на храните ... или може да доведе до производството и манипулирането на опасни или неподходящи храни, ако не се предприемат коригиращи действия".

Пробиви, открити в месопреработвателните цехове на Russell Hume, свързани с множество аспекти на производството, включително:

  • Поддържане на  законни температурни настройки
  • Намаляване или предотвратяване на кръстосано замърсяване
  • Осигуряване на стандарти за хигиена на околната среда
  • Мониторинг на системите за безопасност на храните                                                                                 Депутатът Кери Маккарти, който е бил държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските въпроси до 2016 г., казва, че констатациите "повдигат сериозни въпроси за това колко стабилна е системата на FSA за мониторинг на хигиената на храните".Кат Далмени, главен изпълнителен директор на групата за хранителни кампании Sustain, каза пред Бюрото: "Тези цифри са наистина шокиращи. Месопродуктите твърде често са причина за риска за здравето ни и разпадането на доверието в хранителната система. ""Всички тези неща са опасни. Не забравяйте, че месото е естествен продукт. Понякога се замърсява с човешки патогени ", каза Рон Спалман, който е бил инспектор по месо от 30 години и представлява Европейската асоциация на инспекторите по храните и месо.Spellman също е особено загрижен за Ръсел Хюм: "Това, което също намирам за тревожно, е отношението на компанията ... в което те обвиняват FSA в разрешаването на проблема ... изглежда, че няма желание да поеме отговорност".

    Професор Хю Пенингтън, известен експерт по бактериология, приветства факта, че инспекторът открива проблеми: "Широко разпространените нарушения [очевидно са лошо нещо, но откриването им показва, че регулаторната система изглежда работи. В миналото са възникнали епидемии, защото регулаторите са пропуснали нарушенията. "

    Но той предупреди: "Големите ми притеснения ще са по отношение на неуспехите на контрола на температурата, защото те са лесни за избягване - измерванията са лесни за правене и записване и затова грешките лесно се разпознават и правят правилно." Той добави, че кръстосаното замърсяване е особено важно "За предотвратяване на най-натрапчивия бъг - E.coli O157 - навлизане в хранителната верига" (Пенингтън председателства правителствените запитвания за двете най-сериозни епидемии на Е Coli в Обединеното кралство).

    Нашите данни показват, че кръстосаното замърсяване и контролът на температурата продължават да бъдат проблем. Сред общия брой неуспехи, идентифицирани от одиторите на FSA в периода, който анализирахме, имаше над 200 основни несъответствия, свързани с поддържането на законни температурни проверки, и над 300, свързани с минимизиране на риска от кръстосано замърсяване.

    Говорител на FSA заяви пред Бюрото: "Ние извършваме хиляди одити и информирано инспектиране на месни продукти всяка година, за да проверим дали са изпълнени стандартите за хигиена на храните. Въпросите, които могат да представляват непосредствен или сериозен риск за общественото здраве, ще доведат до незабавно и стабилно прилагане като се предприемат действия. "

    Той продължи: "Всеки одит оценява почти 50 различни хигиенни критерия и един въпрос може да доведе до регистрирането на множество големи и незначителни несъответствия. Установено е, че само 2% от растенията имат повече от две основни несъответствия и мнозинството от тях не е имало никакви. Когато се открият сериозни несъответствия, последващи одити, а неангажиращите инспекции ще се увеличат, за да се гарантира, че откритите проблеми са разрешени. "

    В изявление бившите директори на Russell Hume Ltd заявиха: "Между 2014-2017 FSA извърши редица рутинни проверки и одити на шестте клона на Russell Hume. Системата за одит е специално създадена, за да подчертае областите за подобрение, и неизбежно имаше малък брой препоръки през този период, които изискват действие. Но те са средно около една година на клон и взети заедно и в контекста на практиката на индустрията като цяло, резултатите от одита са положителни за Ръсел Хюм. Дружеството никога не е било преследвано за престъпления, свързани с безопасността на храните или хигиената, и през този период не е предприела действия за принудително изпълнение от страна на FSA. "

    Налице е нарастващо безпокойство, че проблемите в месната индустрия може да са по-широки от първоначалните. Четири различни компании вече са изтеглили месото, а FSA е създал и национален преглед на заводите за месопреработка. Тази седмица агенцията се срещна с ръководителите на месната индустрия, за да обсъди ситуацията в дискусия, която очевидно беше "конструктивна и ангажираща".

    В Камарата на общините тази седмица секретарят на държавния секретар Бари Гардинър поиска от депутата от Лиам Фокс, държавен секретар по международна търговия, да знае дали FSA наскоро е задържал големи количества остаряло месо в компания за хладилни магазини. Гардинър каза, че се смята, че месото идва от Ирландия и Южна Америка и че една от фирмите, които той е нарекъл, е замесена в ирландския скандал през 2013 г. и преди това е бил признат за виновен за измами с етикети за месо. Той поиска държавният секретар "спешно да се свърже с министрите в Републиката, с FSA тук и с Ирландския орган за безопасност на храните", за да разгледа веригата за доставки.

    "Неизпълнението на този мащаб не може да се припише само на няколко нелоялни фирми, които падат в пукнатините", каза Кери Маккарти, като добави: "Потребителите трябва да имат доверие в системата и трябва да знаят, че се предприемат действия срещу компании с случаи на сериозно несъответствие. "

    Изображение на заглавие, на склад за супермаркет месо, чрез Shutterstock

    Source : https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2018-02-22/uk-dirty-meat-plants
    By Andrew Wasley (Feb 22, 2018)

Вашият коментар

Close Menu