В “Чипотле” се готви вкусна храна

В “Чипотле” се готви вкусна храна

През 2015 г. Чипотле, развита мрежа от заведения, които са изградили репутацията си за да се грижат за здравето на своите клиенти, претърпя съкрушително поражение при три отделни случаи на хранително отравяне в размер на 510 болни хора, и това изпрати компанията в низходяща спирала. Цените на акциите паднаха, а бъдещето на компанията изглеждаше мрачно. Болестта, причинена от норовирус, е. коли и салмонела в продължение на шест месеца в периода от август до декември разтърси общественото доверие в националната мрежа от ресторанти.

Но Чипотле все още е сред "живите", до голяма степен благодарение на “безпрецедентните” промени, свързани със съхранението и приготвянето на храна. Според д-р Джонатан Fielding, бивш директор на общественото здраве в Ла Каунти в статия в "Линда Карол днес", хранителното отравяне винаги е риск за всички, които избират място за почивка, особено когато се използват пресни, замразени и консервирани съставки.

Какви мерки, които са помогнали да се подобри ситуацията, са взели в Чипотле?

Конферентна зала за компанията

На 8 февруари 2016 г., всички  Чипотле- ресторанти в страната отвориха със закъснение от 3 часа, за да дадат на служителите си време да присъстват на срещата на работниците и служителите на компанията, които се излъчи в различни конферентни зали и кина в цялата страна. Дори обществеността успя да присъства чрез periscope и Twitter, за да се информира за всички промени в компанията, които да помогнат за изкореняване на заплахата от болести, пренасяни в ресторантите.

Преминаване към централна кухня

За да се помогне за намаляване на риска от заразяване на обектите, ресторантите Сhipotle обявиха, че ще започнат да се справят и да се подготвят за някои моменти , като например са обработват домати в централизирани кухни, а не в кухните на отделните ресторанти. Това ще позволи на пресните продукти, след измиване и нарязване на кубчета, да се измиват отново, тестват и опаковат за изпращане, преди те да влязат в ресторанта.

Бланширане на пресни продукти

Силната втората стъпка е, че шефовете в Сhipotle са взели решение да бланшират продуктите във вряща вода преди да се подготвят за включване в храненето. Към днешна дата дружеството в Сhipotle обяви, че ще използва този метод при подготовката на авокадо, лук, лайм, и лимон, за да помогне за премахването на заплахата опасни бактерии да се намират по повърхността на продукта.

Промени в стратегията за обработка на месото

Ако отидете в ресторант Чипотле днес и се погледнете в кухнята, ще видите промяна в графика за мариноване на месото. Сурово месо, като пилешко и пържоли, сега се маринова само през нощта, за да могат  другите пресни плодове и зеленчуци безопасно да се съхраняват. По този начин, никой от служителите няма да се движи напред и назад между обработка на сурово месо и да приготвя храна от пресни продукти.

По- добро почистване на техниката

Чипотле също така обявиха промени в своята процедура по почистване и дезинфекция на техниката и графика по отношение на плотовете, приборите за хранене, пода и други направления на кухня като цяло — в продължение и в края на всеки ден. В допълнение, беше обявено увеличаване на броя проверки от страна на мениджърите по райони, сформирането на група за осигуряване на безопасността на храните по НАССР, както и инспекциите  от независими и държавни здравни инспектори.

Чипотле предлага уеб- сайт, в който ще бъдат изложени всички нови предпазни мерки и превантивни действия, които те предприемат, за да възстановят своята марка, и американците да могат да чувстват сигурност и доверие.

Ако сте загрижени за ролята на хранително отравяне, работите в областта на индустрията на услуги, свързани с храненето, се запитайте: “какво можем да научим от Чипотле, за да можем да ограничим вероятността от такива фалове?” Може би сега е най- подходящото време, за да инвестирате в обикновен курс за сертифициране по безопасност на храните.

Източник

http://www.today.com/health/can-chipotle-make-comeback-after-outbreaks-food-safety-experts-weigh-t72731,

http://www.usatoday.com/story/money/2016/02/08/chipotle-closes-stores-live-tweets-food-safety-staff-meeting/79997444/,

http://chipotle.com/foodsafety

Кратък URL:http://bit.ly/2fc3Yn2

Stephen Brockman

За автора:Стефан Брокман

Вашият коментар

Close Menu