Хранителна алергия: ти не знаеш, че можеш да навредиш на някой

Хранителна алергия: ти не знаеш, че можеш да навредиш на някой

Помислете колко клиенти посещават популярния ресторант или бар в петък вечер, и тогава опитайте се да си представите колко от тях страдат от някакъв вид хранителна алергия. Статистиките показват, че 15 милиона американци, тоест почти един от всеки 20, има хранителна алергия. Процентът е по- висок при децата.

Май е месеца за повишаване на информираността относно алергиите. Въпреки това, този въпрос винаги трябва да бъде особено важен за тези, които работят в областта на общественото хранене. Това е така, защото проявяването на хранителните алергии може да означава много повече от просто понякога засърбяване на гърлото и подути очи. Хранителни алергии могат да изпратят човек в болницата. (И не, това не е същия човек и всеки път.) Хората, страдащи от хранителни алергии, са изложени на някои от най-разпространените хранителни продукти, включително фъстъци, ядки, мляко, соя, яйца, ракообразни и дори пшеница. Често техните реакции са “само” недостиг на въздух или ниско кръвно налягане. Но много хора с хранителни алергии могат да страдат от анафилаксия, която е опасна за живота като реакция на въвеждането в организма на алергени.

Никой не иска да бъде отговорен за получаването на човек на анафилактичен шок. Така че, да, барманите, търговците, и всички други, участващи в готвенето, трябва да са наясно с хранителни алергии и до какво могат да доведат. Добрата новина е, че усилията за информиране работят. Например, преди няколко години идеята за безглутенови продукти в менюто—дори в италиански ресторант, където има огромен брой различни ястия, и то тестени изделия, беше трудна за възприемане.

Расте броят на държавите и градовете, в които се приемат закони, за да се гарантира, че всички участващи в процеса на готвене знаят за опасността от хранителни алергии. Ако сте забелязали плакат с информация за алергия в обекта за хранене, това е отдаване на почит на усилията за информираността за алергия. В Ню Йорк, например, в предприятията за обществено хранене трябва да поставят информационни плакати на пет езика. В ресторантите в Роуд Айлънд трябва да има плакати за хранителните алергии в помещенията за персонала.

Познанията за хранителна алергия надхвърлят просто информацията, че такова нещо съществува. Във Вирджиния, например,  в законодателството се включват учебни стандарти за хранителните алергии. Но дори и в тези места, където обучението за хранителната алергия не е закон, образованието все още е важно.

Източници:

Американската Академия по алергии, астма и имунология

Изследвания На Хранителни Продукти От Алергия И Образование

Кратък URL:http://bit.ly/2xlltft

Stephen Brockman

За автора:Стефан Брокман

Вашият коментар

Close Menu