Какво се е случило с датата на етикетите на храните?

Какво се е случило с датата на етикетите на храните?

Откритите дати на етикетите могат да се виждат от потребителите, като в същото време има "затворени" дати в кодове, използвани от производителите на кутии и консерви. Производителите и търговците на дребно използват тези системи за проследяване на своите изделия.

“Използвайте преди” или “най - добро до” маркировка за опаковки на храните са препоръките на фирмата-производител на най- доброто качество на продукта, и е задължително за сигурността. Дори ако срокът изтича в домашни условия, продуктът трябва да бъде безопасен, здравословен, а също и с добро качество, когато се употребява правилно.

Обикновено, срока на годност дата е валиден за неразопаковани продукти. След като ги отворите, качеството ще варира спрямо датата на опаковката, и текстурата, вкуса и хранителната стойност не може да бъде гарантирана.

След датата, указана на етикета, храната не може да се задържи в една и съща физическа и микробиологическа стабилност и съдържанието на хранителни вещества, което виждате на етикета, може да се различава. Той все още може да мирише добре, но го използвате на свой собствен риск.

Кулинарни съвети за съхранение

На много от продуктите, които трябва да бъдат в хладилник след отваряне, това е указано на етикета. Тези продукти трябва да се съхраняват при по- малко от 6  градуса по Целзий. Продуктите, които изискват охлаждане в хладилник, не трябва да бъдат на по- топло в продължение на повече от четири часа.

Съхранение в хладилника

Температурата трябва да е 6 градуса по Целзий или по- ниска. Над тази температура бактериите се размножават бързо. Поставете термометър в хладилника, за да следите за температурата, и периодично проверявайте, особено в топлите летни месеци.

Храната ще остане замразена във фризер при 0 градуса по Целзий. Замразявайте риба, птици и месо, ако няма да ги използвате в продължение на няколко дни. Напишете на опаковката датата, в която замразявате продукта.

Когато храните развият друг мирис, вкус или външен вид, това се дължи на разваляне от бактерии. USDA също така предупреждава да размразявате при стайна температура за не повече от два часа.

 

Американското министерство на земеделието предлага на своя уебсайт удобен график  и време за съхранение на различни хранителни продукти. Например, пресни домашни птици могат да се съхраняват в хладилник в продължение на един или два дни след покупката, а при говеждо месо, свинско месо и яйца това може да продължи от три до пет дни.

Източници

Съвети относно срок на годност и правилно съхранение, за да се избегнат рисковете за безопасност на храните. http://healthinspectorsnotebook.blogspot.com/2015/11/do-you-pay-attention-to-best-before-and.html

Хранителни продукти МСХ http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating

http://www.nrdc.org/food/expiration-dates.asp

http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/do-food-expiration-dates-matter

Кратък URL:http://bit.ly/2fg9nda

Jim Chan

За автора: Джим Чанг

Вашият коментар

Close Menu