Какво е безглутенова храна?

Какво е безглутенова храна?

Хората с целиакия, глутенова чувствителност или алергия към пшеница не се хранят с храни, съдържащи глутен, без да изпитват отрицателни ефекти. Лекарите съветват да се придържате към диета без глутен.

FDA е определила като задължително отбелязването “без глутен” за етикетите на храните след 2 август 2013. Това е окончателно правило, което цели да осигури на потребителите спокойствието, че продуктите с лого “без глутен” отговарят на стандарта за съдържание на глутен. Правилата за доброволна употреба се прилага за пакетирани храни. Обикновено се посочва, че “без глутен” означава храна “по същество не съдържа глутен” или която не съдържа съставка

Тъй като осведомеността за целиакия и чувствителност към глутен сe e увеличила през последните години, производителите и ресторантьорите са започнали да доставят безглутенови храни и ястия, което ясно е обозначено на опаковката и менюто.

Какво е глутен?

Глутена е протеин от пшеница. Той също така се съдържа и в ръжта и ечемика. Пшеницата се използва в много обикновени храни, които ядем всеки ден, като хляб, зърнени храни и макаронени изделия. Пшеничното брашно често се използва като база за много сосове. Ечемика широко се използва в бирата.

Какво е целиакия?

Болните от целиакия са генетично предразположени да получават увреждане на тънките черва, когато се хранят с храни, съдържащи глутен. Болест се предава по наследство и засяга около 3 милиона американци. При липса на лечение, това заболяване може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като диабет и множествена склероза. В момента единственият метод на лечение е строгата безглутенова диета.

Кои храни съдържат глутен?

Ще намерите глутена основно в хляба и други храни, базирани на пшеница. Различните продукти, които съдържат глутен, включват:

  • Бира
  • Торта
  • Бисквити
  • Паста
  • Сладкиши
  • Пица
  • Колбаси
  • Сосове

Крос-контакт може да се случи, когато с безглутеновата храна постъпва в организма глутен, обикновено чрез замърсяване на посудата и складовите помещения. Хората с целиакия трябва да избягват продукти, които са влезли в контакт с глутен.

Кои храни съдържат глутен?

Безглутенови храни са много плодове, зеленчуци, месо, подправки, млечни продукти. Други такива са:

  • Безглутенов хляб, зърнени храни и овесени ядки
  • Боб
  • Царевица
  • Мюсли
  • Ядки
  • Картофи
  • Киноа
  • Семена
  • Соев

Управление на етикетирането

FDA е определила отбелязване“без глутен” в етикетите на храните на 2 август 2013 като окончателно правило, което цели да осигури на потребителите спокойствието, че продуктите с лого “без глутен” отговарят на стандарта за съдържание на глутен. Правилата за доброволна употреба се прилагат за пакетирани храни. Обикновено се посочва, че “без глутен” означава храна “по същество не съдържа глутен”.

Хранене и безглутенови продукти

В ресторантите клиентите са загрижени за съдържанието на глутен в ястията.

Персоналът на ресторанта трябва да бъде информиран за съставките, използвани за приготвянето на ястия.

Мениджърите и готвачите трябва да гарантират, че всички ястия с надпис “без глутен” отговарят на определението, дадено от FDA, и са подготвени по такъв начин, че да се сведе до минимум контакта на ястията с глутен.

Глутена-това е само един от многото проблеми на безопасността на хранителните продукти, които трябва да бъдат разгледани в хранителните заведения. Работещите в кухнята и мениджърите трябва да бъдат запознати с различните алергии, хигиената и замърсяване, правилата и стандарти.

Източници:

http://www.ibsdiets.org/ibs/gluten-free-food-list/

Какво е Болест?

Какво е глутен?

https://www.fda.gov/food/guidanceregulation/guidancedocumentsregulatoryinformation/allergens/ucm362510.htm

Кратък URL:http://bit.ly/2fd4T6P

Cara Pahoyo

За автора:Кара Pahoyo

Вашият коментар

Close Menu
%d блогъра харесват това: