Дълбокото почистване – специализиран процес на почистване

Дълбокото почистване – специализиран процес на почистване

Ефективната санитарна програма е от ключово значение за контролиране на проблемите на безопасността на храните като Listeria monocytogenes и Salmonella и за поддържане на срока на годност на продуктите. Видът и честотата на почистване зависи от сложността на процеса, проектирането на оборудването и видовете повърхности. Тази програма включва както редовна програма за почистване, която е на всеки 24 часа за повечето процеси, така и по- рядко необходими специализирани процедури за почистване, като дълбоко почистване, за оборудването и за околната среда. Дълбокото почистване е интензивна процедура за почистване, която включва пълно разглобяване на цялото оборудване, което позволява почистване на всяка част, ниши и компоненти на оборудването, дълбоко в пукнатини и пори, които трудно се достигат по време на нормалния ежедневен канализационен процес. Това са зоните, в които остатъците от храна, частици от храни, течности от маринати, пера и риби могат да бъдат хванати в капана на оборудването и единственият начин за почистване е достъпът до техните скривалища.

Пълното разглобяване на оборудването може да бъде отнема много време и е трудоемко, и изисква координирани усилия за производство, поддръжка, инженеринг, канализация, качество и безопасност на храните. Възможно е да имате и някои външни експертни познания като специалист по хигиенизиране, хладилна техника и химически представител. Поради обширния характер на разглобяването, дълбокото почистване често се случва, когато има празник или планирано спиране на производство. Всички конвейери, колани, ролки, зъбни колела, зъбни предавки, задвижвания на зъбни колела, ленти за износване, водачи, маси, сортировъчни машини, опаковъчни машини, скрепери на краищата на ремъци и входове и изходи за готварски печки и фризери, като се обръща специално внимание на това, къде могат да бъдат разположени ниши в и около оборудването.

Това включва цялото оборудване, като например фризери, фритюрници, готварски печки, бойлери, резачки, разредители, охладители и опаковъчно оборудване, както и всякакви части, които могат да бъдат отстранени, включително уплътнения, охрана, пръстени, уплътнения, , остриета, шнек, врати, ножа на пасатора и вала. Разглобяването също така включва елементи като вериги, електрически табла, контролни панели, капаци на моторни превозни средства, подови везни, врати и хладилни агрегати, капкопреобразуватели, изпускателни тръби, вентилатори, осветителни тела, тавани и стени, които понякога се пренебрегват при нормална санитария. Уверете се, че преди да продължите, сте прегледали правилното разглобяване на хладилните агрегати с инженери или специалисти по хладилници. Не забравяйте да покриете с водоустойчиви покривала оборудване и електрическите компоненти преди изплакване. Тези чувствителни зони обаче също трябва да бъдат почистени, като се използват подходящи химикали.

Процесът на разглобяване може да доведе до достъп до неизследвани области на оборудването, така че поддържането на ръка за подпомагане на разглобяването е безценен. Процесът може да доведе до възможност за повторно проектиране на части, които да бъдат по- лесно отстранени и почиствани в бъдеще. Не забравяйте да следите за части като винтове, болтове, маркучи, ленти за износване и водачи за оборудване като конвейери. Тези части могат да бъдат поставени във вани и етикетирани с номера на оборудването или конвейера, за да се следи транспортните ленти и свързаните с тях водачи, части и парчета. Карта на стаята и линии с цифров или цветен код също могат да ви помогнат да следите отделните части и парчета. След отстраняването, конвейерните ленти могат да се поставят в съдове за почистване или да се поставят върху пластмасовите листове, които покриват пода, за да имат достъп до всички области за почистване, стига да се обърне внимание на контрола на кръстосаното замърсяване от пода и оборудване към колана по време на почистването и канализация. След разглобяване на оборудването, повърхностите на оборудването, рамката и околната среда (повърхности, които не са предназначени за контакт с храни) трябва да бъдат почистени добре, включително адекватно сухо събиране, изплакване на оборудването, правилна концентрация на химикали и пълно покритие и почистване на всички повърхности на оборудването.

Почистването е необходимо за премахване на остатъците и натрупването на биофилм, който не се вижда от човешкото око и често се пренебрегва поради продължителния и трудоемък характер на задачата. Твърде често санитарните екипи отмиват хранителните частици по пода с маркуч или спрей, които вече са видимо чисти, вместо да използват ценно време, като прилагат механично действие, което е толкова важно за процеса на почистване. Контактните площи, които не са предназначени за храна, като стени, подове, долни части на оборудване и маси и рамки за оборудване, трябва да бъдат почистени, както и повърхностите, които са в контакт с храната, тъй като тези повърхности са също толкова важни, колкото повърхностите, контактуващи с продукта. За да се постигне това, трябва да се отдели същото внимание върху почистването и санитарната хигиена на тези прекалено често пренебрегвани повърхности, както и на повърхностите, контактни с продукта.

След прилагане на по- чисти, промивни и изплакващи средства, на повърхностите на оборудването се прилага дезинфекционен детергент. След почистването, някои предмети, като колани и подложки, могат да бъдат накиснати в дезинфектанти за една нощ. По време на монтажа на оборудването трябва да се внимава, за да се избегне повторно заразяване на оборудването от служители, инструменти, асансьори и стълби. Когато цялото оборудване е готово и работи, се прилага окончателно дезинфекциращо средство, а оборудването и интензивното разглобяване могат да бъдат добавени към манипулационната програма. Ако дадено съоръжение е имало проблеми в "готова за консумация" или дори в "сурови зони", допълването на процеса на почистване с допълнителна стъпка на почистване, включващо силен окислител, като химикал за почистване на основата на водороден прекис, може да помогне за намаляване на микробиологичните проблеми, свързани с безопасността на храните и срока на годност. Включването на специализирания процес на почистване, като дълбоко почистване, в санитарната програма, ще подобри общата програма за саниране и ще продължи да защищава вашата марка и да гарантира качеството на продуктите и безопасността на храните.

Маргарет Д. Хардин, заместник-председател на техническия отдел в IEH Laboratories and Consulting Group. Тя е член на Редакционния съвет на списание за безопасност на храните, Международния вестник за хранителна микробиология и вестник за защита на храните. Работила е като член на Националния консултативен комитет по микробиологичните критерии за храните и Националния консултативен комитет за инспекция на месо и домашни птици.

 

Вашият коментар

Close Menu