В ресторантьорския бизнес инвестирането в храната на всеки ден е един от най-трудните аспекти. Приоритет номер едно във всички случаи трябва да бъде минималното количество отпадъци, но и цената и качеството са съображения, които са от голямо значение. Заплахата от щети и финансови загуби е най-голям, когато в ресторанта се закупуват продукти, и други хранителни суровини. Тази статия е посветена на пет съвета, които ще Ви помогнат да правите правилната покупка, колкото е възможно по-често.
1.Купувайте най-качественото на най-добрата цена
Това е едно от най-трудните решения, които трябва да вземе мениджъра, защото често качеството е по-ниско при ниска цена. Правилното решение е да си купите качествени суровини, но на най-добрите цени.
2. Купувайте това, което ви трябва, но не повече
Тази точка не представлява никаква опасност. Въпреки това е важна и заслужава специално внимание. Има няколко причини, поради които не трябва да съхранявате храни и суровини в големи количества. Те са:
- Има голям риск от разваляне.
- Ще трябва или да се продават с отстъпка или ще бъдат изхвърлени.
- Вие най-вероятно ще оставите междувременно други продукти, и тогава по-старите продукти ще бъдат пренебрегнати. Това ще доведе до неправилна ротация и загуба на други продукти.
- Откриването на конкретен продукт сред всички храни ще бъде трудно. Съхранението ще бъде трудно. Кражбата ще е лесна.
3. Експеримент само след правилно проучване
Понякога може да изпитате желание да си купите нов хранителен продукт, за да експериментирате с вашите клиенти. Въпреки това, без необходимите изследвания и проучвания, ще е рисковано да се добави нещо съвсем ново в менюто. Така че, не купувайте всеки продукт, просто защото той ви е направил впечатление, или защото искате да промените менюто без одобрението на Вашите клиенти.
4. Направете си списък за пазаруване
Направете си списък, преди да го изпратите до доставчика и се уверете, че получавате придружаващ документ. Списъка също така ще Ви помогне да се уверите, че всички стоки се доставят в срок. Не приемайте доставки или храни с нарушена цялост на опаковките. Сравнете цените на продуктите с цената, която сте платили. Консултирайте се с вашия доставчик в случай на объркване.
5. Следете и за количествата в доставката
Проверявайте и дали количеството, която е доставено е равно на сумата, която сте поръчали. Въпреки, че повечето доставчици са честни, винаги може да стане грешка. И освен това, ваша е отговорността да проверявате това, което сте поръчали, което са ви доставили, по кое време, каква е цената... Може да се назначи някой, който да извършва контрола на доставките на храна.
Като направите няколко малки промени, може да се гарантира, че загубите ще са сведени до минимум. Лесната и организирана процедура може да помогне пазаруването на храни да е лесно.