Така че, да бъдем наясно с алергените, е жизнено важно в ресторантьорския бизнес

Така че, да бъдем наясно с алергените, е жизнено важно в ресторантьорския бизнес

Ако клиентът изведнъж се оплаче, че очите му смъдят, или има сърбящи уши, кашля и хрипти, веднага трябва да реагирате. За нетренираното око може да е признак на задавяне. За съжаление, това може да е неправилно заключение—това е грешка, която може да струва живота на някой и вашия собствен бизнес.

Алергените са вещества, които предизвикват алергична реакция у някои уязвими лица. Твърди се, че около 15 милиона американци страдат от хранителни алергии. Младите хора, на възраст до 18 години, са особено уязвими, с оглед на последните данни, които показват, че един от всеки 13 души са засегнати. Някои тежки реакции са достатъчна причина за пътуване към спешното отделение; а други са слаби или никакви. Един клиент може да изяде цялото парче торта с фъстъци без проблеми, докато друг може да изпадне в кома с помощта на нож, който по- рано е бил замърсен с фъстъчено масло.

Американския център за контрол и превенция на болестите съобщава, че хранителната алергия изпраща около половин милион хора всяка година в болница, приблизително около 200 000 от тези в крайна сметка в ЕР. От последните 30,000 са достатъчно сериозни, за да бъдат диагностицирани като случаи на анафилаксия. За съжаление, около 200 души умират всяка година от свързан с храна алергичен пристъп.

Невероятно, но само тези осем продукта предизвикват огромен брой- около 90% от всички случаи на хранителни алергии в Америка. В ред на честотата на алергиите към тях, това са осемте:

  • краве мляко
  • яйца
  • фъстъци
  • ядки (бадеми, орехи, орехи или кашу)
  • риби
  • миди
  • соя
  • пшеница

Някои от симптомите на алергиите са уртикария, зачервяване на кожата (особено около очите), сърбеж в устната кухина или слуховия канал, хрема или запушване на носа, кихане, суха кашлица, болки в корема, гадене или повръщане. Ако тези симптоми са придружени с нарушение при преглъщане, удебеляване на устните или езика, затруднено дишане, болки в гърдите, или слаб пулс, има подозрение за анафилаксия, и трябва незабавно да се вземат мерки.

Много е важно персонала да е добре информирани за хранителните алергени и да е добре подготвен за работа с хранителни продукти при ситуации, свързани с алергии.

Кратък URL:http://bit.ly/2xjP8FW

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu