Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, 1 от 6 американци се разболяват по Коледа от болести, предавани с храната. Не позволявайте вашият коледен празник да се развали.
Следвайте тези съвети за безопасно боравене с храни в този празничен сезон:
Чистота
Не позволявайте на бактериите да се разпространяват с ръцете и в кухнята!
- Измийте ръцете си с топла вода и сапун не по-малко от 20 секунди преди и след обработка на храната.
- Дъските за рязане, измиване на чинии, прибори за готвене и плотовете измийте с топла сапунена вода.
- Изплакнете под течаща чешмяна вода пресните плодове и зеленчуци, или ги изтъркайте с четка.
- Почиствайте капачките на консервите преди отварянето им.
Отделно съхранение
Избягване на кръстосано замърсяване на отделни сурови храни.
- Отделяйте суровото месо, домашните птици, морските дарове и яйцата от готови за консумация продукти.
- Също така ги разделяйте в своите пазарски торби, както и ги поставяйте в различни торбички в хладилника.
- Използвайте различни дъски за рязане за всеки вид храна.
- Не поставяйте приготвена храна в чинията, която по- рано сте поставяли сурови храни или яйца
Готвене
Бактериите не могат да оцелеят когато храната достигне подходяща вътрешна температура по време на готвене.
- Използвате кухненски термометър и бъдете запознати с безопасната температура на готвене.
- Варете яйцата.
- Кипвайте сосовете, супите и бульоните преди консумация.
Хладилно съхранение
Не забравяйте, че ниските температури задържат размножаването на бактериите.
- Не пълнете фризера или хладилника до горе. Нека има циркулация на студен въздух.
- Бързоразвалящите се храни се съхраняват в хладилник в продължение на 2 часа след приготвянето им или покупката.
- Размразявайте замразената храна в хладилник, в студена вода или в микровълнова фурна.
- Разделете остатъците храна в малък контейнер за бързо охлаждане в хладилника.
- Редовно почиствайте вашия хладилник.
Щастливи празници!
Кратък URL:http://bit.ly/2fjoAKu
За автора:Криста ФредрикПокажи всички мнения от Криста Фридрихе