Безопасност на храните – какво трябва да знаете

Безопасност на храните – какво трябва да знаете

За да се избегне замърсяване на храната, тя трябва да се съхранява, като се използват правилните методи за консервиране. Диетолозите препоръчват най-добрите начини.
Дюдон Букаба, експерт по храненето в клиниката на Авега Ремера, казва, че един от начините да се направи това, е чрез подкисляване на храната, тъй като тя остава свежа по-дълго, ако е потопена в оцет. Някои от храните, които се съхраняват по-дълго в оцет, включват краставици, моркови, зелен фасул и чушки.
Той казва, че храната трябва да се съхранява в хладно и сухо помещение с вентилация.

Според Световната здравна организация (СЗО) безопасността на храните е грижа на всички и е трудно да се намери човек, който поне веднъж не е преживял заболяване, причинено от храна. Болести, причинени от храни, могат да бъдат резултат от консумацията на храни, заразени с патогенни бактерии, с токсични химикали или радиоактивни материали.
Освен това безопасността на храните започва с производството, още на ниво ферма, където злоупотребата с агрохимикали, включително пестициди, растежни хормони и ветеринарни лекарства, може да има вредно въздействие върху човешкото здраве. Микробните и химичните рискове могат да бъдат въведени на ниво ферма, например, като се използва вода, замърсена от промишлени отпадъци или отпадъци от птицеферма за напояване на култури, затова трябва да се прилагат добрите селскостопански практики за намаляване на бактериалните и химическите опасности.

Букаба казва: „Консервирането е чудесен начин да се запазят много пресни храни. Въпреки това, вие трябва да направите консервиране по подходящ начин, защото неправилно консервираните храни могат да ви накарат да се разболеете. Консервирането на водна баня е най-простият метод за консервиране, тъй като помага да се запазят киселите храни като доматите, но за некиселинните храни трябва да разчитате на по-сложната система за консервиране под налягане.
Рене Табаро, старши диетолог и диетолог в болницата „Кинг Фейсал“ в Кигали, казва, че храната трябва да се запази от производствения етап до момента, в който се консумира, за да се избегне микробното замърсяване. Не поставяйте храната на пода, а я сложете на рафт или маса, защото на земята има микроби.

Букаба отбелязва, че плодове като лимони, лайм, портокали и грейпфрути могат да се съхраняват в кошница с плодове, но трябва да ги измиете правилно, преди да ги сложите за съхранение. Сварете всички домашно консервирани храни в продължение на 10 до 15 минути преди да ги консумирате. Докато варите храната, внимавайте за мухъл, пяна или лоша миризма.

„Можете да поставите сол, тъй като тя консервира всичко - от месо, птици и риба, до десерти и зеленчуци, защото премахва влагата и намалява количеството вода, с което бактериите не могат да се размножават. Всяка сол може да запази месото, но келтската морска сол, или солта от Малдон са най-добрият избор, защото са нерафинирани ”, казва той.

Табаро казва, че охлаждането също така съхранява храната дълго; трябва да знаете при каква температура да замразите определен вид храна. Поддържайте високорискови храни (готови за консумация храни, сурово и готвено месо, птици като пиле и пуйки, млечни продукти, яйца и яйчни продукти и салата с морска храна) при 5 градуса по Целзий или под 25 градуса по Целзий, за да избегнете опасната температурна зона. Съхранявайте суровите храни на рафта под готвени храни. Въпреки това, докато замразявате храната, я съхранявайте в подходящи, покрити контейнери.

Той предупреждава да не се консумират храни като месо, риба, пиле и мляко, ако не знаете как са били съхранявани или какъв е бил периодът на подготовка. Също така, замразяването на размразената храна е опасно, но Табаро съветва да се проверят и наблюдават сроковете на годност на хранителните продукти.
Букаба обяснява, че не трябва да съхранявате наранени плодове или зеленчуци; трябва да сте сигурни, че няма насекоми, които да се крият в храните, които искате да съхранявате.

Табаро казва, че храната трябва да бъде пакетирана правилно, но трябва да добавите добавки като лимонена киселина и други, за да увеличите живота им.
Той добавя, че някои от състоянията, които могат да възникнат поради консумирането на замърсена храна, включват тиф, диария, повръщане, коремна болка и главоболие.

Осведомеността и образованието на потребителите относно безопасността на храните могат да помогнат за засилване на прилагането на хранителните стандарти, за подобряване на хигиенните практики и за предотвратяване на болестите, причинени от храни, посочва СЗО.

Препоръчаните от СЗО ключове за по-безопасна храна включват: поддържане на чистите повърхности на храните, измиване на всички прибори веднага след като се използват, отделяне на суровата храна от варени храни, пълноценно готвене на храната при подходяща температура, съхраняване на храни на безопасни температури, както за сервиране, така и за съхраняване и използване на безопасна вода и суровини.

Източник: http://www.newtimes.co.rw/lifestyle/food-safety-what-you- трябва- \ t
Автор: Джоан Мбабази (08 юли, 2018 г.)

Вашият коментар

Close Menu