7 храни, които експерта по безопасност на храните никога не консумира

7 храни, които експерта по безопасност на храните никога не консумира

Тревожните припомняния за случаите на натравяния от храна продължават да идват: от вакуумирани зеленчуци, пиле, замразени плодове, сирена, картофени чипсове и много други продукти само през последните няколко години. Всички съмнения бяха, че са заразени с вредни бактерии.
Бил Марлер знае много добре какъв вид щети може да причини некачествената храна. Адвокатът, който работи в Сиатъл е представлявал в съда жертвите на хранителни заболявания в продължение на 25 години - хора, които са били близо до смъртта само в резултат на ядене на хамбургер. Работата на Марлер не му е попречила да посещава ресторантите, но е по-предпазлив, когато консумира храни извън къщи.

"Ако имам правило, което следвам, това е, че ям невероятно горещи или студени неща, защото бактериите не виреят при високи температури и не растат при ниски температури", каза Марлер за ДНЕС.
- "Има само един вид здрав разум- да контролирате храната, която консумирате".

Всяка година 48 милиона американци се разболяват от хранителни заболявания и 3,000 умират, смятат от CDC. Той определи норовируса, салмонела и клостридиум перфрингенс като топ три причиняващи болести микроби. Грешките, които са по-склонни да доведат до болнични престои, включват ботулизъм, листерии и Е. coli.
Случаите на Е. coli, свързани с червеното месо, са намалели, но Marler е разтревожен от увеличаването на случаите на листерия, която - за разлика от повечето бактерии - може да расте при температурите, поддържани в хладилните съоръжения.

Въз основа на случаите, в които е участвал, Марлер е съставил списък със седем храни, които никога не яде:

1. Сурови кълнове.
Всички видове сурови кълнове, включително люцерна, боб, детелина и кълнове на репички, са на върха на списъка на Марлер.
Кълновете трябва да се приготвят добре, за да се намали рискът от заболяване. Децата, възрастните хора, бременните жени и хората с отслабена имунна система трябва да избягват да ядат сурови кълнове, отбелязва той.

2. "Сурово" мляко и сокове.
Независимо от възможната полза, която смятате, че може да получите от непастьоризирано мляко или от "суров" пакетиран сок, не си струва рискът, каза Марлер, който помогна да се създаде уебсайт, в който да се изброят някои от последиците от консумирането на замърсено сурово мляко, включително бъбречна недостатъчност и парализа.
Суровото мляко и произведените от него продукти могат да съдържат бактерии, вируси и паразити, които представляват "сериозни рискове за здравето, включително смърт", предупреждава CDC. Възможните причинители включват кампилобактер, Е. coli, салмонела и листерия, със 81 огнища в 26 държави, свързани със сурово мляко от 2007-2012 г., отбелязва агенцията.
Що се отнася до суровия сок, ако го правите в дома си в чиста околна среда, измийте външността на плода и след това изпийте сока веднага, рисковете са много ниски, каза Марлер. Просто избягвайте всички опаковани "сурови" сокове.

3. Сурово брашно.
Суровото брашно е свързано с епидемии от Е. coli, затова се съпротивляваме на изкушението да ядем бисквитено тесто или да опитаме сурова торта.
"Това е нещо, за което мисля, че за обществеността е доста непознато и ние трябва да образоваме хората, че при боравенето с брашното, което купувате в чантите в магазина за хранителни стоки, трябва да го смятате за суров селскостопански продукт, който може да бъде източник на патоген" - каза Марлер.
Хората често прашят кухненския си плот с брашно при изваждането на тестото. Помислете си по този начин: това не е нещо различно от това да поставите сурово пиле на вашия плотове, затова избършете плотовете и помислете за използването на восъчна хартия.

4. Предварително нарязани плодове и зеленчуци.
Колкото повече контролирате храната в собствената си кухня, толкова по- малко вероятно е да имаш проблем, смята Марлер. Той смята, че е много по- безопасно да вземеш собствената си ябълка, да я измиеш, да я нарежеш и да я сложиш в пластмасова торбичка за обяд, отколкото да отидеш в магазин за хранителни стоки и да купиш ябълка, която преди няколко дни е била нарязана в съоръжение на 500 мили от теб.
"Това със сигурност е удобно, но понякога смятам, че удобството не си струва риск", каза той. "Аз не купувам предварително измити, предварително опаковани продукти, но ако го направя, ще ги измия отново. Всичко е за намаляване на бактериалния товар. "

5. Месо, което не е добре сготвено.
Всяко парче месо трябва да се приготви добре, каза Марлер. Това е така, защото бактериите на повърхността на месото могат да навлязат в целия продукт, особено ако е било изпускано на земята. Не забравяйте да готвите говеждо, телешко, свинско и агнешко месо на температура от мин. 160 ° F, отбелязва CDC.
В случай, че се чудите, Марлер не е особено загрижен за суровата риба, но все още не яде много суши.

6. Сурови стриди.
Марлер е видял скок в бактериалните и вирусни заболявания, свързани с консумация на сурови стриди през последните няколко години, може би защото водата е по-топла за по-дълги периоди от време, каза той. Храненето със сурови стриди не си струва риска, добави той.

7. Сурови яйца.
Те са все още в списъка на Марлер, въпреки че правителственият надзор и намесата в индустрията са направили яйцата много по-безопасни днес, отколкото преди десет години, каза той.
Но въпреки че вероятността от салмонела "намаля много", той все още не яде сурови яйца (дори и от пилетата, които отглежда вкъщи), особено в ресторант. Винаги избира бъркани яйца.

Source : https://www.today.com/health/7-foods-food-safety-expert-never-eats-t121660
By Pawlowski (Jan 25, 2018)

Вашият коментар

Close Menu