3 съвета за безопасност на хранителните продукти в домашната или професионална кухня

3 съвета за безопасност на хранителните продукти в домашната или професионална кухня

Знаете ли, че около 60% от вирусите са от хранителен произход и могат да бъдат в кухнята ви точно сега? Вашата домашна кухня е толкова важна, колкото и кухнята в ресторанта по отношение на безопасността на храните.

Когато използваме нашата кухня у дома или на работа, ние използваме нездравословни хранителни практики, защото това, което правим, ни изглежда съвсем безобидно. Но тези невидими бактерии и вируси не са безвредни. Ето някои съвети за това, как можете да предотвратите разпространението им в бита, в кухнята и на работното място.

Следват трите основни правила за безопасност на храните.

1. Уверете се, че сте измили ръцете си със сапун и вода. Същото се отнася и за вашето кухненско оборудване (например, ножове, дъски за рязане, чаши, чинии и др)—измийте ги с топла вода и препарат за миене на съдове; а още по-добре, да ги потопите в дезинфекционен, антибактериален разтвор за известно време и след това да ги изплакнете добре.

Продукти като плодове, зеленчуци и месо трябва да се измиват преди готвене. Не използвайте почистващи препарати, разбира се.

– Сурово и варено месо трябва да бъдат разделени. Това означава, че всичко, което може да се използва за обработка и подготовка на сурово месо—като ножове и дъски за рязане—не трябва да се използва за варено месо. Това позволява да се предотврати кръстосаното замърсяване, като по този начин се запази вашата храна.

– Има няколко препоръчителни температури за съхранение на различните видове месо. Уверете се, че изпълнявате изискванията по FDA или Foodsafety.gov . За целта използвайте хранително-вкусов термометър за проверка на вътрешната температурата на месото.

– Не оставяйте храна в продължение на повече от два часа при стайна температура. Поставете храната в хладилника, дори и веднага след готвене. За предотвратяване на замърсяването с други продукти в хладилника, храните трябва да бъдат в съд, затворен с капак или да ги съхранявате в плътен найлонов плик.

2. Задължително трябва да се следят сроковете на годност на продуктите, които държите в хладилника или в склада. Ако годността на храната е изтекла, то тя трябва да се изхвърли или бракува. Вие не искате да губите вашите пари, затова стриктно трябва да следите годността. Ако сте много организиран човек, вие също може да си направите списък, съдържащ сроковете на годност на продуктите, които имате в наличност в хладилника, така че всички в семейството дали бъдат информирани..

3. Трябва да се прави редовен преглед. на кухнята. Ако вие сте ръководител, проверете дали всички служители спазват елементарни техники за безопасност на храните. Ако сте служител, се обърнете към мениджъра и споделете вашите идеи и желания за постигане на безопасността на храните. Същото е и в къщи -цялото семейство трябва да е наясно с това, как да се запази безопасността на храните и околната среда.

Не забравяйте да следвате тези стъпки и да го направите ваш ежедневен навик. Не позволявайте на себе си да бъдете сред тези, които са потърпевши от неспазването на добрите хигиенни практики.

Кратък URL:http://bit.ly/2xlPOKN

Sarah Williams

Sarah Williams

За автора:</em

Twitter – Facebook

Вашият коментар

Close Menu