25 случая на хепатит А заради болен работник в ресторант в Мичиган

25 случая на хепатит А заради болен работник в ресторант в Мичиган

Избухването на хепатит А в Мичиган е свързано с 25 случая на заболяването. При разследването се е установило, че работник в ресторанта е показал положителен резултат за силно заразния вирус, излагайки на вируса неизвестен брой хора, които са яли червен омар през последния месец.

Информацията е събрана до 14 февруари. Властите съобщават за 751 потвърдени случая към тази дата, като повече от 80 процента са изисквали хоспитализация.
Повечето хора, заразени в мулти-държавното огнище, което, както е описано, е започнало в Калифорния, въпреки че в Мичиган много от случаите са при бездомни хора или такива, които са злоупотребявали с наркотични вещества. Въпреки това, в зависимост от държавата, една пета до една трета от жертвите не са нито бездомни, нито злоупотребяващи с вещества.

В огнището на зараза, което включва случаи в Калифорния, Мичиган, Кентъки, Юта, Невада, Ню Йорк, Арканзас и Орегон, има повече от 1600 болни хора, и най-малко 46 смъртни случая.
Хепатит А може да се разпространява чрез храни и напитки, които са заразени по време на производството или от заразени хора по време на приготвянето или сервирането на храната. Следователно, заразените служители на ресторанта или други служители в обслужващите ги храни могат да застрашат други служители или клиенти - често без да го знаят, защото хората са заразни преди появата на симптомите.

Потенциални експозиции при Червения омар.
Заразения работник в ресторанта в Мичиган, който е дал положителен резултат при лабораторните изпитвания, е бил опасен за всички, които са яли, пили или са работили в ресторант "Червения лес" на адрес 27760 Novi Road в Нови Ирландия, от 15 януари до 14 февруари.
Всеки, който е ял или пие нещо, което е било в контакт с контаминирания червен омар в окръг Оукланд и е развил симптоми на инфекция с хепатит А, трябва незабавно да потърси медицинска помощ, съобщиха държавните здравни служители в обществено съвещание.

"Ваксинацията може да предотврати заболяването, ако се приложи в рамките на 14 дни след потенциалната експозиция", каза Кати Форзли, директор на здравеопазването и човешките услуги в окръг Оукланд. "Ако сте яли на това място по време на тези дати и не сте били ваксинирани за хепатит А, или имате внезапна поява на някакви симптоми, свържете се с Вашия лекар незабавно."
В окръга е имало специално заседание за медицинските клиники във връзка с ваксинирането вчера, а другата е насрочена за 10:00 до 14:00 часа в понеделник на адрес 1010 E. West Maple Road в Уолд Лейк.
Повечето деца в Съединените щати получават ваксини срещу хепатит А, тъй като превантивното лечение стана рутинна препоръка през 2006 г. Въпреки че ваксината е налице от 1996 г. насам, по-голямата част от възрастните не са били ваксинирани.

Хепатит А е инфекция на черния дроб, причинена от вирус. Вирусът се излъчва чрез фекалиите и най-често се разпространява от човек на човек от нечисти ръце, замърсени с микроскопични количества изпражнения. Симптомите на инфекцията могат да включват внезапна коремна болка, диария, гадене, главоболие, тъмна урина и / или повръщане, често последвано от пожълтяване на кожата и очите.
Симптомите могат да се появят от 14 до 50 дни след експозицията, но обикновено се развиват около един месец след излагане на вируса, според официални здравни служители. Някои хора, които са заразени, не се разболяват, но са заразни.

Source : http://www.foodsafetynews.com/2018/02/michigan-posts-25th-hepatitis-a-death-restaurant-worker-sick/#.WopT-qhl-Ul
Some patrons of Red Lobster restaurant in Novi still have time for post-exposure treatment
By CORAL BEACH (Feb 18, 2018)

Вашият коментар

Close Menu