Хранителни алергени- алергия ли имате, или непоносимост към някои видове храни?

Хранителни алергени- алергия ли имате, или непоносимост към някои видове храни?

Независимо дали работите в малко заведение или известен ресторант, е важно за всички работници и служител, които боравят с храни, да се запознаят с разликите между хранителната алергия и непоносимост. Някои хора считат, че те са едно и също нещо. Въпреки че двете заболявания споделят някои общи черти, има и съществени разлики между хранителна алергия и хранителна непоносимост.

Хранителна алергия

Всички видове алергии се характеризират с хиперактивен отговор на имунната система към безвредни вещества. Нашата имунна система е сложен механизъм за биологична защита, която предпазва от инфекции. При откриване на патогенни бактерии или вируси, тя реагира, като изпраща бели кръвни клетки да атакуват непознатия нашественик и това води до освобождаването на химични вещества, като например хистамин.

Някой хора страдат от сезонни алергии, например към полени, а някой хора с хранителна алергия може да проявяват алергия към фъстъци.

И така, колко често се срещат хранителните алергии? Според изследване, цитирано от РИА Новости, около четири процента от населението на САЩ имат хранителна алергия. Това означава, че около 324 милиона американци страдат от това разстройство на имунната система.

По данни на изследвания за хранителна алергия и образование, 90 на сто от алергиите, свързани с храненето, са причинени от осем съставки: мляко, яйца, риба, фъстъци, миди, ядки, пшеница и соя. Въпреки това, повече от 160 различни хранителни продукти са определени като потенциално алергени.

Непоносимостта към храни

Непоносимостта към храни е с подобни симптоми на алергия, но е съвсем различно състояние. Някой има хранителна непоносимост- това не е алергия към някоя съставка на храната, както и не се характеризира с опити на имунната система да изолира съставката. Вместо това, тялото има проблеми с усвояването на храната и обработката на съставките.

Статистиката показва, че повече от един на всеки четирима души в света имат непоносимост към мляко. Известен като непоносимост към лактоза, това е най-често срещаният вид хранителна непоносимост. Човек, който не понася лактозата не произвежда достатъчно ензими за разграждане на млечната захар, в резултат на което се стига до нарушено храносмилане.

Симптомите на непоносимост към храни обикновено са по-меки от хранителната алергия. И двете състояния могат да причинят диария, гадене, газове и повръщане. Освен това, някои хора са склонни към животозастрашаващи реакции към хранителни алергени, кизвестни като анафилаксия. Ето защо е важно да обучите работниците и служителите, боравещи с храни, включително напитки, да взимат мерки за защита на клиентите от алергии.

Превенция на хранителните алергии

Служителите, работещи в заведения за обществено хранене, както и производителите на храни са длъжни да защитят клиентите си от хранителни алергии. Пренебрегването на нуждите на клиента може да означава може да му коства живота. Всяка година десетки хора умират от хранителна алергия, когато се стигне до най-тежкото състояние-
анафилаксия и не са били взети спешни мерки.

Курсовете на обучение са безценна стъпка по пътя към защита срещу хранителни алергии. По време на тях персонала се обучава как да обработва по подходящ начин храната, така че да не се замърсява с потенциални алергени. Ако клиентът ви каже, че той или тя са алергични към фъстъци, например, трябва да си отбележете, че докато приготвяте неговата храна, трябва да бъдете далеч от всякакви източници на фъстъци, дори и фъстъчено масло.

Вашите служители трябва да са запознати и със съответните процедури за борба с алергична реакция. Ако клиентът развие признаци на анафилаксия, някой от персонала трябва незабавно да позвъни на 911. В същото време, работниците трябва да се обърнат към клиента и да го попитат дали той или тя има в себе си епинефрин за лечение на инфаркт.

Въпреки че няма лечение на хранителните алергии, има стъпки, които можете да предприемете, за да се намали риска от атаки. Избягването на алергените е единственото най- ефективно средство за защита.

Кратък URL:http://bit.ly/2gE3sD3

Cara Pahoyo

За автора:Кара PahoyoПокажи всички мнения от Кара Pahoyo

Вашият коментар

Close Menu