Топ-5 причини за възникване на заболявания от хранителен произход, и как да ги избегнем

Топ-5 причини за възникване на заболявания от хранителен произход, и как да ги избегнем

Знаете ли, че почти 48 милиона американци се разболяват след консумация на заразена храна всяка година? От тях около 128,000 се оказват в болницата. Огнищата от хранителен произход широко се разпространяват в цялата страна и безопасността на храните се превърна в основен въпрос за политиката на държавните и националните здравни власти.

Познавайки практиките за безопасност на храните, правилното приготвяне на храна е важно средство за предпазване от хранителни отравяния и заболявания от хранителен произход. Центровете за контрол на заболяванията и превенцията (CDC) казват, че тези са петте основни рискови фактора, причиняващи пренасяне на болести с храните:

  • Неправилни температури за съхранение на хранителни продукти. Патогенните микроорганизми се размножават бързо в определен диапазон от температури. Патогените, които присъстват в храната не се размножават, ако температурата е подходяща за съхранение, така че от изключително значение за запазване на хранителните продукти е подходящата температура. Охладените продукти трябва да се съхраняват при 6 ° С или по-ниска, докато храните, които трябва да се съхраняват топли, трябва да се държат при 62 градуса С или по-висока.
  • Неправилна температура при готвене. Термичната обработка убива болестотворните микроорганизми, които естествено се съдържат в храните, например салмонелите в яйцата и в сурово пиле. Различните храни имат различни препоръчителни температури на готвене, при които можете да сте спокойни, че болестотворни микроорганизми умират. За сурови птици, това е 200 градуса С; за червено месо, това е 180 градуса С; яйца, риба и цели парчета говеждо месо, това е 180 градуса по Целзий
  • Мръсни, замърсени прибори и оборудване. Замърсените с патогени прибори и оборудване лесно могат да замърсят храната, когато влязат в контакт с нея. Те трябва често да се подлагат на измиване и дезинфекция. Контактните повърхности, особено тези, до които са се докоснали сурови продукти от животински произход, трябва да бъдат дезинфекцирани на всеки четири часа, тъй като те най-вероятно са заразени с бактерии.
  • Здраве и хигиена на персонала. В бизнеса е много важно служителите да са в добро здраве и да практикуват добра хигиена. В противен случай много лесно да се стигне до стрептококова инфекция след необезопасено кихане, или до заразяване с патогенни Е. коли, ако боравещите с храни не си мият ръцете след ползване на тоалетна. По-лошо, ако работника има достъп до голямо количество храни, и ги замърсява, вероятността от заразяване е още по-висока.
  • Храна от несигурни източници. Продуктите и съставките, които продавате или сервирате в някое заведение за хранене, трябва да бъдат получени от одобрен доставчик. Този доставчик е на обект, където храните се произвеждат, подготвят се, или се обработват, като отговаря на изискванията на регулаторния орган, като например в САЩ- за храните и лекарствата (FDA). Това гарантира, че храната , доставена в заведението за хранене, е безопасна за консумация от човека. Храна от опасни или неизвестни източници, никога не трябва да се използва.

Обучение на безопасността на хранителните продукти е от съществено значение за защита на здравето на потребителите.

Кратък URL:http://bit.ly/2fey6OH

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu