Хигиена при обработка на храната. Изрядни ли сте?

Хигиена при обработка на храната. Изрядни ли сте?

Ако кашляте и не покривате устата си, докато нарязвате на ситно зеленчуци; ако приготвяте салата от киноа, не измивате първо ръцете си; ако подреждате маса, когато имате тежък случай на настинка; може да не бъдете добър кандидат за помощник- кухня, сервитьор или готвач — поне засега.

Да станете професионален готвач или помощник- кухня е много повече от това просто да знаете как правилно да нарежете зеленчуците и как да приготвите вкусна салата. Това е така, защото отговорността на боравещите с хранителни продукти за потребителите е изключително голяма.

Оказва се, че повечето от тези задължения и правомощия се отнасят до безопасността на храните. Така, в съответствие със стандартите за безопасност на храните, трябва да изпълните следните стъпки:

  • Уверете се, че никоя част от тялото ви или някоя част от дрехите ви са в контакт с храна, това се отнася и за всяка повърхност, която ще влиза в контакт с храните.
  • Винаги носете чисти дрехи. Всяка част от облеклото е потенциален източник за замърсители, микроорганизми, а също и патогенни микроорганизми.
  • Избягвайте ненужни контакти с готовите за консумация храни. Храната, която ще се сервира на масата, трябва да бъде колкото се може по-чисти. Всеки допълнителен контакт само увеличава възможността за заразяване с хранителни патогени.
  • Покривайте с превръзки раните на всяка открита част на тялото.
  • Въздържайте се от лека закуска, близо до или над открити продукти или повърхности, които ще влизат в контакт с храна по-късно. Това предотвратява замърсяването от контакт с храните.
  • Най- важното нещо е да избягвате кашлица, кихане, подсмърчане или издухване на носа в близост до хранителни продукти. Всяко от тези действия може директно да прехвърли патогени от болен човек върху хранителните продукти.
Кратък URL:http://bit.ly/2fe33To

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu