Ръстът на заболяванията след консумация на храни в САЩ

Ръстът на заболяванията след консумация на храни в САЩ

Превенцията на заболяванията от хранителен произход е един от най-важните, ако не и най-важният въпрос в дейността по осигуряване безопасността на храните за търговците и контролните органи. Ако сте наясно за размера, тежестта и различните видове отравяния с храни, наблюдавани в Съединените Щати, вие може би разбирате, че има много случаи на заболявания, пренасяни чрез храните, и че тези болести трябва наистина трябва да бъдат ограничавани. Въпреки това, някои експерти оспорват това твърдение. Мнозина казват, че броя случаи на заболявания са същите, или даже по-малък брой, отколкото преди. Просто има завишено внимание заради разпространяване от средствата за масова информация на данни за огнищата на хранителни отравяния.

Разбира се, когато се касае за безопасността на хранителните продукти, медиите винаги изнасят информация за такива огнища в детайли.

Колко случаи на хранителни отравяния се наблюдават годишно? Както може да се очаква, броя заболявания от хранителен произход в по- слабо развитите страни, като Индия, е много по- голям, отколкото в САЩ. Въпреки това, можете да се изненадате, ако разберете колко много огнища. По данни на федералното правителство, един от шестима американци получава хранителни отравяния всяка година. Повече от 100 000 от тези случаи са достатъчно сериозни, за да влезе човек в болница.

Каква е разликата между стандартните хранителни отравяния и по-сериозните случаи, водещи до летален изход? Хранителното заболяване, известно като хранително отравяне, обикновено е причинено от норовирус. Норовирусите могат да предизвикат заболяване, съпроводено от изключително неприятна диария и повръщане, но обикновено не води до по-тежки симптоми. Случаите на норовирусни инфекции често се ограничават до един в семейството. Шумни публикации, за които често чувате по новините, обикновено са за заболявания, причинени от листерии, салмонели и ешерихия коли. Наблюдават се средно две такива огнища всеки месец в Съединените Щати.

Консумацията на какви видове храна най-често води до хранително отравяне? Общото предположение е, че повечето случаи на хранително отравяне идват от месо и млечни продукти, което е отчасти вярно. Правителствения център за контрол и превенция на заболявания, по-известен като ЦКЗ, се опитва да определи как най-често започват тези болести. Анализ за 4600 огнища на сериозни заболявания, наблюдавани в периода между 1998 и 2008 г. показва, че почти половината от заболявания са били проследени и проучени като произход и причинител. Въпреки това, заболяването от хранителен произход, обикновено не води до летален изход. Най-тежки симптоми се наблюдават при хранителни токсикоинфекции, свързани с консумацията на месо, особено птиче.

Как причинителите попадат в хранителните продукти? Най-честото предположение е, че болестите с хранителен произход, най-често се появяват, когато хората не измиват качествено зеленчуците преди консумация. Въпреки това, повечето от данните говорят за обратното. В CDC проучване открихме, че тези случаи са само 5% или дори по-малко. По-подробна статистика е направена за огнищата а норовируса. Тези статистически данни показват, че 80% от заразяването става в ресторантите и търговски предприятия на хранително-вкусовата промишленост. В повечето от случаите контаминирането на храните става от болните служители.

Хранаителните заболявания наистина ли стават все по-чести? Има много публикации, в които се твърди, че заболяванията от хранителен произход се увеличават значително през последните години. Данни от CDC, обаче, показва, че шест от най-честите заболявания в действителност намаляват по честота с 25% за последните 20 години. Въпреки това, тежестта на протичане изглежда се увеличава. Не само това е тревожно, но също и че броят на огнищата на заболявания, причинени от консумация на хранителни продукти, нараства бързо. Някои експерти смятат, че ръстът се дължи на подобряване на механизмите за отчетност, а не реалното нарастване на броя на появата на заболявания от хранителен произход.

Cara Pahoyo

За автора:Кара PahoyoПокажи всички мнения от Кара Pahoyo

Кара Pahoyo е възпитаник на Университета на щата Калифорния в Лонг Бийч с бакалавърска степен. След като е работила 6 години в сферата на търговия с облекло, Кара започва да се занимава с мениджмънт и маркетинг и електронна търговия. Кара разбира значението на разпространението на качествено съдържание и се стреми да бъде актуален и ценен ресурс за своите читатели. Кара живее в Остин, щата Тексас със своята австралийска овчарка и обича разходките, йога, гледане на филми и посещение на нови места.

Вашият коментар

Close Menu