Какво е Управление на безопасността на храните? Когато изляза от ресторанта с пълен стомах и песен в сърцето си, а не с киселини в стомаха, това е резултат от добро управление на безопасността на храните. На мениджърите на ресторанта се възлагат някои много подробни Длъжностни задължения в рамките на изискванията на министерството на здравеопазването. Когато идват инспектори на проверка, мениджърите по безопасност на храните трябва да имат пълен набор редовни документи. Внимание към всеки детайл- това е не само полезно, това е и много важно.
Човекът, отговорен за всичко това, разбира се, е мениджъра по безопасността на храните. Той или тя е пряко отговорен за ежедневната работа на ресторанта и храненето на клиентите. Това са основните принципи за осигуряване на безопасността на храните, които той или тя трябва да следва, за да се увери, че персоналът подготвя храна по правилата, а операциите в кухнята протичат безупречно. Какви са най- важните направления в контролния списък за проверка на здравето?
- Хигиена.
- Защита от нечистотии – защита на храните от кръстосано замърсяване. Контактни повърхности- почистване и дезинфекция.
- Време и контрол на температурата на обработка на потенциално опасни продукти. Съхранение при подходяща температура. Калибрирани термометри.
- Одобрени доставчици.
- Правилно използване на съдове и техника.
- Състояние на работните повърхности, под, стени, тавани.
Преминаването на медицински преглед е първата стъпка и първата линия на защита срещу хранително отравяне. Добра практика е да се направи контролен списък за проверка на здравословното състояние и да се разработи процедура по ХАСЕП, за да сте сигурни, че се спазват изискванията за лична хигиена на персонала.