Безопасността на храните за предотвратяване на заболявания от хранителен произход

Безопасността на храните за предотвратяване на заболявания от хранителен произход

Всички сме виждали статистиките на ЦКЗ за броя заболявания от хранителен произход. Става ли положението по-добре? Данни на foodnet от 2012 г. показа, че липсата в последно време на напредък в намаляването на инфекциите, пренасяни чрез храните подчертава необходимостта от подобряване на превенцията. Проучване на ЦКЗ от 2002 показва, че персоналът на ресторантите е бил идентифициран като фактор в повече от 65% от всички случаи на болести, пренасяни в заведенията. Ето защо трябва сериозно да оценим нуждата от обучение на служителите при започване на работа по отношение на безопасността на храните.

Не се изисква някакво образование за постъпване на работа като кухненски персонал, защото повечето умения могат да бъдат лесно да се научи в процеса на работа. У нас все по-често се случва да бъдат назначавани на работа чуждестранни майстори-готвачи. Понякога финансовите ресурси не позволяват заплащане на обучение на служителите в областта на съхранение на хранителни продукти, готвенето и хигиената. И това се превръща в голям проблем.

Минимални изисквания за завършено образование в сферата на общественото хранене обаче не съществува. В щата Масачузетс, например, поне един човек от персонала трябва да мине през обучение по безопасност на храните и за алергените. Но дали това е достатъчно? Всеки, който обработва и подготвя храна, трябва да има професионална подготовка. Когато получих първата си работа в заведение за обществено хранене, получих някои инструкции, но нищо официално. На нас ни казаха да правим определени неща, но не винаги разбирахме защо. Мисля, че когато хората разбират причината, са по-склонни да следват правилата.

Някои от по-големите вериги от ресторанти може да провеждат формални обучения, тъй като те имат много голяма отговорност, защото обслужват милиони хора. Малките ресторантчета обаче са с по-малко ресурси, и съответно разполагат с по-малко надеждни програми за обучение по безопасност на храните. Много заболявания могат да бъдат предотвратени, ако всички служители са получили основно обучение на тема:

  • измиване на ръцете
  • използване ръкавици при работа с готови за консумация храни
  • време за съхранение и температура
  • лична хигиена
  • политика при избухване на заразни заболявания
  • информация за алергените
  • почистване и дезинфекция

Тези видове обучения са стандартни за промишленото производство на храни. Защо в заведенията често забравят за тези правила за боравенето с храни? Производителите на хранителни продукти също са задължени да не допускат на работа болни служители. В големите компании тези служители излизат в отпуск по болест, или в платен отпуск.

Начално обучение е само една малка част. Обучението трябва да обхваща и управленския състав, трябва да бъде добър пример за работниците и служителите. Някои може да твърдят, че в бързото темпо на работа в предприятията за храни, разпределение на времето за обучение не винаги е практично. Но предотвратяването на хранителни отравяния е много по-важно. Обучението по безопасност на храните е от решаващо значение за всяко заведение за хранене, независимо дали това е ресторант или производител на хранителни продукти.

Източници

http://www.cdc.gov/foodborneburden/2011-foodborne-estimates.html#annual

http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/RetailFoodProtection/FoodborneIllnessRiskFactorReduction/ucm122832.htm

Кратък URL:http://bit.ly/2xivREE

thomas-siebertz

За автора:Томас-siebertz
Twitter – Facebook

Вашият коментар

Close Menu