Пет смъртоносни болести, пренасяни с храната, и как да се предпазим

Пет смъртоносни болести, пренасяни с храната, и как да се предпазим

Всяка година в САЩ 48 милиона души се разболяват от заразена с патогени храна, като около 128 000 от тях са се разболяли достатъчно сериозно, за да бъдат хоспитализирани, а 3000 умират от инфекциите. Цифрите са тревожни не само защото смъртоносните болести от хранителен произход са широко разпространени, но и защото заразяването е лесно. За да се предотврати разпространението на инфекциозните болести и да се помогне за популяризирането на ресторанта във връзка с безопасността на храните, здравните власти на много държави в момента изискват сертификати за обучение, каквото е изискването за заетост в хранително-вкусовия и ресторантския бизнес.

Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, 31 патогена причиняват заболяване от хранителен произход и те са под строго наблюдение. Петте патогена, които причиняват повечето смъртни случаи на година са салмонела, токсоплазма, листерия, норовирус и кампилобактер.

1. Салмонела

Салмонелозните инфекции често се причиняват от консумация на заразени домашни птици или яйца, въпреки че тя също е свързана с месо, сурови зеленчуци и плодове. Салмонелозата е болест, причинена от салмонелни бактерии, и се проявява като диария, повишена температура, повръщане, болки в корема. При тежки инфекции може да доведе до смърт. Това може да бъде предотвратено чрез правилното миене на хранителни продукти преди и по време на готвене.

2. Токсоплазма

Токсоплазмозата се причинява от микроскопичен паразит Токсоплазма. Инфекцията възниква в резултат от ядене на недостатъчно обработено месо. Въпреки че обикновено няма симптоми в началото, той може да бъде смъртоносен за малките деца, възрастните хора и хората с отслабена имунна система. Правилните техники на готвене лесно премахват паразита.

3. Листерия

Листериозата е болест, причинявана от бактерията листерия. Тя е резултат от употребата на сурово заразено месо или зеленчуци. Общите симптоми включват мускулни болки и треска, която понякога се предшества от диария. В редки случаи, особено в случаи, отнасящи се до лица с отслабена имунна система, листериозата може да доведе до смърт. Както и повечето хранителни инфекции, листериозата може да бъде предотвратена чрез подходящи техники на готвене.

4. Норовирус

Норовирусната инфекция е достатъчно разпространена и лесно се предава от заразени храни за човек или от човек на човек. Тъй като вирусът причинява възпаление на стомаха и червата, симптомите обикновено са болка в корема, диария, гадене и повръщане. Симптомите могат да станат достатъчно сериозна при много малки деца и възрастни хора, и да причини смърт. Хигиенните практики при готвене спират    разпространението на тази инфекция.

5. Кампилобактер

Кампилобактериозата е инфекция, причинена от бактерията кампилобактер. Заразения човек има спазми и болки в корема, кървава диария, повръщане понякога и повишена температура. Обикновено причината за заразяването е консумация на сурово или недоварено на месо от домашни птици, но и кръстосаното замърсяване между продуктите е също честа причина за заболяване. Правилното съхранение на хранителните продукти и приготвянето на храна при подходяща температура и продължителност пречи на разпространение на кампилобактериозата.

Източници:

http://www.foodsafetynews.com/2015/12/the-10-biggest-u-s-foodborne-illness-outbreaks-of-2015/

https://www.cdc.gov/foodsafety/outbreaks/multistate-outbreaks/outbreaks-list.html

http://nrn.com/food-safety/7-steps-ensuring-restaurant-food-safety

Кратък URL:http://bit.ly/2ffkBhH

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu