Суеверия, свързани с храната на Нова година

Суеверия, свързани с храната на Нова година

В много страни в началото на Новата година се набляга на консумация на традиционни храни. Някои храни носят късмет, други се слагат на трапезата за стимулиране на слава или щастие. Ако някога сте се чудили, откъде свинското месо и киселото зеле, или зеления фасул и другите традиционни коледни продукти носят тази  символика, не сте единствените. Ние намерихме няколко по- интересни предложения, и ето как те са се появили.

Според празнуващите в Испания, сладостта на гроздето, или липсата на такова, е предвестник каква ще е идната нова година. В страната консумират 12 гроздови зърна в полунощ — по едно на всеки удар на камбаната. Сладкото грозде, както се казва, е за да ни предскаже добрите месеци, а киселото грозде- лошите.

Дванадесет гроздови зърна в полунощ- това е традиция, водеща началото си през 1909 година от лозарите от района на Аликанте, Испания. Това, което започна като обикновен трик, за да продаде гроздето, през годините се е превърнало в забавна игра.

 

Повече късмет носят храните за Нова Година, които включват свинско месо и кисело зеле. Холандците, според слуховете, са донесли това вкусно ястие в Америка. Киселото зеле е просто перфектна допълнителна гарнитура.

Казват, че семействата, които започват Новата година с ястия от свинско месо и кисело зеле ще имат късмет във всичко.

 

Източник

http://www.foodrepublic.com/2012/12/28/12-grapes-midnight-spains-great-new-years-eve-trad, http://www.austinchronicle.com/food/2008-12-26/718923/, http://www.foodtimeline.org/newyear.html

Кратък URL:http://bit.ly/2fdYyIf

Krista Fredrick

За автора:Криста ФредрикПокажи всички мнения за Криста Фридрихе

 

Вашият коментар

Close Menu