Национален месец на закуската: топ 5 на калифорнийските закуски

Национален месец на закуската: топ 5 на калифорнийските закуски

В Калифорния растат почти половината от американските зеленчуци, плодове и ядки. Предлаганите на пазара бадеми, ябълки, авокадо, моркови, грозде, салата, портокали, ягоди, домати, са изключително много и разнообразни. По време на честването на Националния месеца на закуската, опитайте тези апетитни закуски, опаковани в живи, здрави плодове и зеленчуци.

1. Калифорнийска закуска на тиган

Да сте чували за калифорнийската закуска – бъркани яйца с боб, и всичко останало, което ви е под ръка?Основните съставки са домати и авокадо. Защо да не се смесят всички заедно в тигана?

Съставки

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 3 броя средно големи сладки картофа, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
  • 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • 10 големи яйца
  • 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
  • 1/4 ч.ч. натрошено сирене
  • 1/4 ч.ч. червен лук, нарязан на ситно
  • 100 гр. нарязани чери домати
  • 2 супени лъжици ситно нарязан див лук (плюс още толкова за гарнитура)
  • 1 авокадо, нарязано на ситно
  • царевични питки.

Инструкции

В голям тиган на средно висока температура загрейте зехтина, след това добавете картофите на един слой. Добавете вода, след това покрийте тигана с плътно затварящ се капак. Варете, докато картофите не омекнат, за 15 до 20 минути, като периодично се разбъркват.

Междувременно, разбийте заедно яйцата и млякото. Когато картофите станат меки, махнете капака и преместете картофите на едната страна на тигана. Добавете яйчената смес и червения лук в тигана, и ги оставете да се пържат в продължение на около 1 минута.

Когато омлета е почти готови, преместете върху него картофите.

Добавете сирене, чери домати и зелен лук, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте, докато сиренето не се разтопи, след това махнете от котлона и украсете отгоре с авокадо и лук. Сервирайте веднага с топли тортили.

2. Запържени тиквички с пармезан

Съставки

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 ½ чаши жълт лук, тънко нарязан
  • 3 чаши или , голяма тиквичка, нарязана на ситно
  • 20 грама сирене пармезан, настъргано (или около ½ чаена чаша)
  • 8 големи яйца
  • чаена лъжичка сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч. л. червен пипер
  • супени лъжици ситно нарязан магданоз

Инструкции

Стъпка 1: загрейте фурната до 400°С. загрейте олиото в 9-инчов чугунен тиган. Добавя се лука и се готви, като се разбърква, докато омекне, около 5 минути. Добавете тиквичките и запържете, като разбърквате често, докато тиквички станат на нежни кафяви петна, от 8 до 10 минути.

Стъпка 2: отделете 2 супени лъжици сирене и ги оставете настрана. Смесете останалите сирене, яйца, сол, черен пипер и червения пипер. Изсипете зеленчуците в тигана и гответе, като разбърквате внимателно, за около 1 минута. Прехвърлете съдържанието на тигана в предварително загрята фурна и печете, докато краищата се препекат, а центърът все още леко рохкав, от 5 до 6 минути.

Стъпка 3: увеличете температурата на фурната, и печете, докато в средната част отгоре покафенее, около 2 минути. Гарнирайте с останалия пармезан и магданоз.

3. Морковени  кифлички за закуска

От една доза се получават 12 до 14 кифлички

Защо не опитате необичайните кифли с моркови? Според слуховете, те са безумно вкусни.

Съставки

За кифличките

  • 1/4 чаша (60 мл) зехтин
  • 1/4 чаша (30 грама) добре разбъркан тахан
  • 1/2 чаша (80 гр) светло кафява захар
  • 2 големи яйца
  • 3/4 чаша (175 мл) кисело мляко, бадемово мляко или (безалкохолен) ябълков сайдер
  • 1 чаена лъжичка (5 мл) екстракт от ванилия
  • 2 чаени лъжички бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1/4 ч.л. фина морска сол
  • 2 чаши (260 грама) брашно
  • 2 чаши едро настъргани моркови (около 9 грама или 5 тънки моркови)

Глазура (по желание)

  • 1/2 чаша (60 г) пудра захар
  • 3 супени лъжици (25 грама) тахан
  • 2 супени лъжици (30 мл) вода
  • Печен сусам за украса

Инструкции

Загрейте фурната до 220 градуса по Целзий. Смесете зехтина, тахана и кафявата захар заедно в голяма купа. Разбийте яйцата, след това добавете прясното мляко и ванилията. След това добавете морковите, и ги разбъркайте докато смесвате с бакпулвера, содата за хляб и солта, а след това се сипва и брашното.

Оформете кифличките. Изпечете ги в рамките от 14 до 16 минути, или до готовност. Готовите кифлички трябва да бъдат изпъкнали и с леко златист цвят на върха.

Ако искате да глазирате кифличките, разбийте пудрата захар, тахана и водата заедно. Поръсете охладените кифлички, или ги потопете в глазурата. По желание поръсете със сусам.

4. Калифорнийски тостове с авокадо

В Калифорния расте невероятно вкусно авокадо; ето защо то е звездата на типичната калифорнийска закуска. Ето три начина да направите бързо и вкусна закуска.

Съставки

  • 1 филия хрупкав домашен хляб
  • 1/2 узряло прясно калифорнийско авокадо, обелено, с отстранена семка и пасирано на пюре
  • 1 яйце – по желание
  • 2 парчета шунка или бифтек – по избор
  • 2 резена варено гърди (свински бекон, бекон от пуйка или вегетариански бекон) – по избор
  • Черен пипер – по желание
  • Морска сол на вкус – по избор

Инструкции

С пържени яйца

  • Препечете 1 филия хляб.
  • Намажете върху филията 1/2 узряло, пресно, калифорнийско авокадо (на пюре или на малки парченца).
  • Напръсквайте леко с олио тиган с незалепващо покритие и изпържете едно яйце ( по желание).
  • Сложете изпърженото яйце върху тоста с авокадо, поръсете със сол и черен пипер по желание.

С домат

  • Препечете 1 филия хляб.
  • Намажете върху филията 1/2 узряло, пресно, калифорнийско авокадо (на пюре или на малки парченца).
  • Добавете домат, нарязан на резенчета.
  • Поръсете със сол и черен пипер на вкус, по желание.

С бекон

  • Препечете 1 филия хляб.
  • Намажете върху филията 1/2 узряло, пресно, калифорнийско авокадо (на пюре или на малки парченца).
  • Добавете бекон.

5. Калифорнийска плодова салата

Балансирайте тези тежки, богати закуски с тази сладка, свежа плодова салата.

Съставки

  • 3 супени лъжици бадеми
  • 4 портокала (1/2 килограм. на всеки)
  • 2 рубинено червен или розов грейпфрут (3/4 килограм. на всеки)
  • 2 зрели авокадо
  • Зелена или червено- зелена маруля, изплакнете листата, и изтръскайте водата
  • Папая (1 кг, почистена от семената, нарязана на ситно)
  • 2 чаши червено или черно грозде, измийте го внимателно
  • Маково семе
  • Сол и черен пипер

Инструкции

  1. В 6 – и 8-инчов тиган, загрят до средна температура, се разбъркват ядки до златисто, за 3 до 5 минути. Изсипват се от тигана и се оставят да изстинат.
  2. Изчистете кората и белите  ципи на портокалите и грейпфрута. Нарежете ги на парчета, и ги поставете в купа.
  3. Нарежете на парчета и авокадото; залейте платото с цитрусовия сок от купата.
  4. Оформете салатата на голям поднос с листа от маруля. Подредете портокалите, грейпфрута, авокадото, папаята, гроздето, листата от маруля. Поръсете с ядки. Навлажнете малко маковото семе, а след това с лъжица за сервиране на салата разсипете в чиниите и добавете сол и черен пипер на вкус.

Последни думи

 Ако планирате да имате тези рецепти в състава на менюто на ресторанта, не забравяйте, че готвенето на храната се извършва по безопасен начин.

This Post Has 2 Comments

  1. Само какви вкусотии ! Ще се пробват със сигурност.

    1. Благодарим ви, че посетихте нашия сайт! Успех в експериментирането с нови рецепти!

Вашият коментар

Close Menu
%d блогъра харесват това: