Местни и “био” храни

Местни и “био” храни

С термина "местни храни" се наричат храните, които биват консумирани от човек, който държи да яде храни, произведени в радиус от 100 мл от местоживеенето му. Тази тенденция съществува вече около седем години и в последно време набира сила. Според Министерството на селското стопанство на САЩ, броят на земеделските пазари е нараснал с повече от 54% от 2008 г. насам.

Защо да консумираме местни храни?

  • Местните ястия са не само вкусни, но и полезни, а и не е нужно да биват транспортирани на стотици километри, за да стигнат от фермата до магазина. Плюс това полезните хранителни вещества в плодовете и зеленчуците обикновено се съдържат в по-големи количества, откогато след транспорта!
  • Да купуваме местни продукти е по-добре за околната среда. Средно човек консумира 400 литра гориво на година за нуждите на селското стопанство, без да се отчитат разходите на автомобил. Когато не е нужно да се пътува надалеч за закупуване на храна или за транспортирането й, се спестяват газ и електроенергия, което позволява на потребителите да получават свежа храна.
  • Тъй като вие знаете откъде идва тя, се приема, че произведената на местно ниво храна е екологично чиста.
  • Купувайки плодове и зеленчуци местно производство, вие подпомагате местната икономика. Парите, които давате за храна не отиват в корпорация в друга държава, а в местните фермери и производители.
  • Един от плюсовете на пазаруването на храни на местно ниво се състои в това, че разнообразието от продукти, което се предлага на пазарите на земеделски производители, отколкото в магазините за хранителни стоки.

Важно е да запомните, че "местни" не съвпада с "био". Въпреки това, някои градинари и фермери може да отглеждат био продукти, и дори да ги сертифицират.

Вашата подкрепа на местните производители и фермери ще гарантира, че вие и любимите ви хора ще имате достъп до питателна и вкусна храна, което ще помогне и за опазване на околната среда.

Кратък URL:http://bit.ly/2xnNOlv

Sarah Williams

За автора:Сара УилямсПокажи всички мнения от Сара Уилямс

Сара Уилямс
Twitter – Facebook

Вашият коментар

Close Menu