Как да се избегне хранително отравяне в Деня на труда

Как да се избегне хранително отравяне в Деня на труда

За много хора деня на труда е шанс да се насладят на последните остатъци от лятото с пътуване към езерото или барбекю за цялото семейство и приятелите.

И по време на пикник на открито могат да се получат  сезонни хранителни отравяния, за съжаление.

И така, да разгледаме някои съвети по- долу, за да се избегнете това ужасно състояние чрез спазване на безопасността на храните по време на предстоящия празник.

 

Тези видове заболявания могат да бъдат резултат от невъзможността да се мият ръцете след обработване на сурови храни, несъобразяване с високия риск за хранителните продукти в хладилника или чрез заразената купа, в която слагате готвена храна.

Продуктите трябва да останат извън опасната зона, това означава, че трябва рисковите храни (например месо) да се съхраняват при температура, равна на или под 5о  С.

Така че, за да се уверите, че ще се избегнат грешки, следвайте съветите по-долу:

  1. Размразявайте продуктите преди готвене.
  2. Проверка на храните дали във вътрешността им е достигната необходимата температура. Инвестирайте в термометър- сонда, за да бъдете спокойни.
  3. Избягвайте на кръстосано замърсяване, чрез поддържане на чистота на работното място и редовно миене на ръцете.
  4. Не забравяйте, че в съдовете за еднократна употреба се отнема повече време, за да се сготви месото.
  5. Не мийте сурово пиле!
  6. Дръжте чиниите и приборите за хранене далеч от сурово месо и риба.

**информация от сайта на Агенцията за хранителни стандарти www.food.gov.uk/news-updates/campaigns/Chicken-Challenge-summer

Друга Важна Информация

Размразяване

За да бъдат размразени храните, ползвайте средствата за размразяване на замразени храни. При работа с месо, задължително го размразявайте, като го поставите в хладилника. Това може да отнеме до 48 часа, в зависимост от размера на месото, а също и температурата на вашия хладилник. Предвидете достатъчно големи съдове за събиране на излишната кръв/вода.

Високо- рискови хранителни продукти

Високо- рискови продукти продукти като сурови, варени меса и риба, варен ориз, млечни продукти.

Приготвена правилно

Изгорената и препечена храна не винаги е обработена в центъра! Използвайте термометър за месо, за да бъдете сигурни.

Предварително готвене

За да се приготви месото по-бързо, опитайте предварително да го сготвите във фурната, а след това да приключите процеса на скарата за барбекю.

Кръстосано замърсяване

Съхранявайте суровото месо отделно преди готвене, за да се избегнат предаването на микробите на други продукти. За сурови храни се използват различни кутии за съхранение, дъски за рязане и прибори от тези за  готвени храни.

Измиване на сурово пиле

Не мийте суровото пиле или друго месо, тъй като така ще разпространите бактериите наоколо. Високата температура на приготвяне на храната ще убие бактериите!

Салмонела

Салмонела- това е друга често срещана бактерия, намираща се в суровото месо и недопеченото месо. При консумация на заразен продукт се стига до треска, повръщане и болки в стомаха. Може да отнеме няколко седмици за възстановяване от натравяне със салмонела.

Кампилобактер

Кампилобактер- това е най- честата причина за хранително отравяне с бактерии в Обединеното кралство. Той може да бъде намерен в почти 65%* от пилешкото, което се продава в нашите магазини и супермаркети. Тази бактерия се предава на хората чрез недоварено птиче месо, и може да доведе до сериозно заболяване. Повечето хора се възстановяват напълно, но не всички.

Е. коли

Е. coli твърде често попада на суровото и недопечено месо. Приемането му може да доведе до кървава диария, болки в стомаха и повръщане.

Листерии

Листерии- това са бактерии от хранителен произход, които могат да се появят в пастети и салати. Тези бактерии са особено опасни за бременни жени, тъй като могат да доведат до спонтанен аборт. Въпреки това, най- застрашени от тази бактерия са хората с отслабена имунна система, като например децата и старите хора.

Измиване на ръцете

Внимателно измийте ръцете си с помощта на сапун (течен сапун за ръце е най- добре) и топла вода. Подсушете ръцете върху чиста кърпа или хартиени кърпи за еднократна употреба. Не разчитайте на средства за дезинфекция на ръцете – четете етикетите!

Food handler training online
Кратък URL:http://bit.ly/2fgi8Uu

Jennifer North

За автора: Дженифър Северна

 

Вашият коментар

Close Menu