Как да се избегне кръстосано заразяване с 5 основни стъпки

Как да се избегне кръстосано заразяване с 5 основни стъпки

Интересно, защо тази салата е причинила разстройство на стомаха на клиента, когато знаете със сигурност, че всички съставки са пресни и добре измити по време на подготовката? Не може да има друго обяснение: кръстосано замърсяване.

При подготовката на сурови храни, особено сурово месо и други сурови продукти от животински произход, които влизат в контакт с готови за консумация храни, като например салати и сладкиши, шансовете да се получи кръстосано замърсяване са доста големи. Кръстосаното заразяване-това е предаване на патогени от един вид храна към друг. Случва се през цялото време, за съжаление, и може да се случи навсякъде, дори в най-добрите ресторанти. Това е и една от водещите причини за хранително отравяне в Америка днес.

А е толкова лесно да се предотврати кръстосаното замърсяване.

Измиване на ръцете. Това е първата стъпка към безопасността на храните и предотвратява кръстосаното замърсяване. Сред всички мерки за безопасността на храните, измиването на ръцете е най-лесно да се направи. Така че, изисквайте от вашия кухненски персонал да измиват ръцете си със сапун и вода преди и след обработка на сурови храни, и особено след използване на тоалетната. Това отстранява вероятността опасни микроби да преминат от ръцете в храната, и, впоследствие предотвратява кръстосаното замърсяване между продуктите. Носенето на ръкавици, както и смяната им в процеса на производство, също е добра практика.

Различни дъски за различни продукти. Дъските за рязане и другата посуда за  хранителни продукти лесно могат да бъдат замърсени с микроорганизми. За да се намали тази възможност, предприемете две лесни стъпки: първо, те трябва да се мият преди и след употреба; второ, те трябва да се използват само за продуктите, които са предназначени за (т.е. трябва да има отделни дъски за рязане за месо и зеленчуци). Определете цвят-код на дъските за рязане и приборите, за да се намали вероятността те да бъдат използвани за неправилно хранене. По този начин кухненските работници знаят, че зеленият цвят (например) се използва за плодове и зеленчуци, а червеният-за сурово месо.

Почистване. Миенето не е достатъчно, защото то не може да убие микробите, които не се отмиват. За тази цел контактните повърхности, като дъските за рязане, ножовете и чиниите трябва да бъдат дезинфекцирани с подходящ разтвор на дезинфектант. Не всички съоръжения трябва да бъдат санирани, но тези, които влизат в контакт с храните, трябва да бъдат.

Без храна и пушене. Личната хигиена е важна част за предотвратяване на кръстосаното замърсяване. Освен редовното миене на ръцете, работниците от хранително-вкусовата промишленост трябва да носят чисти работни дрехи, подходящи ръкавици и колани. Навици, особено тютюнопушенето в работната зона, са забранени.

Съхранение на суровините. Да се съхраняват суровите храни, като месото и морските дарове, отделно от храни, които няма да бъдат термично обработвани. Всъщност, физически контакт може да се получи и ако течност от суровите раци капе върху маруля, салата, и някой клиент, вероятно самата мисъл е ужасяваща, да бъде приет в болница за салмонелно отравяне—и някой може да бъде съден.

 

Кратък URL:http://bit.ly/2fcCJc5

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu