И очевидна опасност- шигела

И очевидна опасност- шигела

Изглежда, не може да влезете в интернет, без да прочетете за хранителните токсикоинфекции в ресторанта. Няколко пъти през последните няколко години големите вериги трябваше да бъдат временно затварени, за да стигнат до същността на проблемите, които водят до заболяване на клиентите им.

Искате да направите чист и здравословен ресторант? Но, има опасност, която дебне в ръцете на някой друг от екипа. Всички ваши служители са преминали сертифицирано обучение по безопасност на храните? Ако не, те могат да носят риск от Shigella за вашите гости.

Shigella- това е група бактерии. Заедно, те причиняват 120 милиона случаи на тежка дизентерия годишно по целия свят, в това число един милион и половина пъти в САЩ. Неприятните симптоми включват висока температура, диария, болка в корема и очарователното състояние, което се нарича “тенезъм.” Това е “болезнено усещане за необходимо изпразване на червата, дори ако червата са празни”. Заболяването обикновено трае около седмица. Но, може да има куп усложнения, като например:

  • Postinfectious артрит. Това се случва на около 2 на всеки 100 души, които се разболяват от шигело. Това може да продължи в продължение на месеци или години.
  • Кръвни инфекции. Те са редки, но могат да бъдат изключително сериозни.

Симптомите обикновено се появяват един- два дни след експозицията. Но понякога хората, които са били заразени с шигела, не изпитват никакви признаци. Въпреки това тези хора могат, ако обработват хранителни продукти, да предадат инфекцията на други хора.

Shigella могат да бъдат опасни за вашите посетители и за репутацията на вашия ресторант. Но те, както и другиге патогени от хранителен произход, са нещо, което лесно може да се избегне. Например, само след като се уверите, че всички си мият ръцете всеки път, когато са ползвали тоалетната, и че болни хора не идват на работа, може значително да се намали вероятността от предаването на шигела.

Кратък URL:http://bit.ly/2fiQyG8

Stephen Brockman

За автора:Стефан Брокман

Вашият коментар

Close Menu