Защо добре проектираната кухня е толкова важна за безопасността на храните?

Защо добре проектираната кухня е толкова важна за безопасността на храните?

Независимо дали за домашно жилище или за голям хотел или ресторант, дизайнът на кухнята е важен, за да се сведе до минимум риска от възникване на огнище на хранително отравяне.
Агенцията за стандарти за храните (FSA) изчислява, че във Великобритания има над един милион случая на хранителни отравяния годишно. Повечето, както бихте очаквали, произхождат от кухните в обекти за бързо хранене, хотели, ресторанти и кафенета. Независимо от това, те също така заявяват, че броят им може да бъде много по-висок, ако случаите на домашно лечение и леките случаи, които не са докладвани от медиците, са включени в цифрите.
Най-често срещаните храни, свързани с огнища на хранително отравяне, са птици, ядки, семена, плодове, зеленчуци, говеждо месо и агнешко месо. В много случаи огнищата на зараза са причинени от лоши кухненски хигиенни практики, а не от лош дизайн на кухнята. Въпреки това, правилно проектираната кухня ще намали до минимум риска от недостатъчна хигиена в кухнята, която причинява често здравословни проблем.

Кръстосаното замърсяване - основен фактор в хигиената на храните

Независимо дали в домашна или търговска среда, готвената и суровата храна трябва да се държат отделно. Дори в домашната кухня готвените или преработени храни винаги трябва да се съхраняват над суровините в хладилника. В обществената кухня това означава- отделни хладилници за термично обработени и сурови храни.

Зоните на термична обработка също трябва да бъдат проектирани така, че да следват потока от подготовка до готвене. За боравенето със сурови и готови хранителни продукти трябва да бъдат определени отделни дъски и съдове за рязане. Позицията на мивките и необходимия им брой трябва да се вземат предвид. Дъските и приборите за рязане трябва да отиват директно в миялното помещение, а работните плотове строго се изчистват и дезинфекцират преди приготвяне на следващото ястие.

Минимизиране на опасните зони

В кухнята на дома или ресторанта осветлението е важно за безопасността и добрите хигиенни практики. С появата на LED осветлението, добре осветените кухни излизат по-евтино всравнение с преди. Необходимо е добро общо осветление за осветяване на площта на пода, като прожекторите с ниска топлина и LED осветлението на шкафа спомагат за намаляване на сенките, свеждайки до минимум риска от порязване на готвача, вместо нарязване на месото. Доброто осветление улеснява почистването и дезинфекцията и намалява до минимум риска незабелязани частици от месо, риба или зеленчуци да останат в тъмен ъгъл и да привличат нежелани бактерии и насекоми.

Обмислете добре вида на подовата настилка

В домашната кухня новите настилки са по-склонни да се избират заради естетическата си привлекателност, а не функционалност, но в днешно време можете да получите и двете. В търговското заведение подовата настилка играе голяма роля както за здравето, така и за безопасността на храните и хигиената.

Изберете подови настилки със светъл цвят, уверете се, че е твърдаповърхност, не се хлъзга и няма да попива разлята вода или масло. Уверете се, че е монтирана качествено по протежение на цялата площ на пода и стената без пропуски, което не би позволило на бактериите да се размножават или да проникнат с помощта на насекоми или гризачи. Всяка облицовка, независимо дали е стенна или подова плочка, трябва да се полага с минимум непорьозна фугираща смес, която може лесно да се почиства и дезинфекцира.

Други съображения за търговска кухня

Вашият кухненски план трябва да позволява плавен поток от подготовката на храната до обслужването на клиента. Това ще увеличи ефективността, ще увеличи максимално хигиената на храните, ще сведе до минимум злополуките и ще спести време и пари.

Ако е възможно, монтирайте пода на кухнята с основен дренаж, за да осигурите дълбоко почистване в края на всяка смяна.

Уверете се, че цялото ви оборудване като смесители, фритюрници, хладилници и фризери и др. има минимум труднодостъпни завои или ъгли и може да бъде лесно почистено.

В помещението, което сте наели за заведение броят на мивките и мястото, където те са разположени, се нуждае от внимателно обмисляне. Никога не монтирайте вашите мивки за миене до зоната за боравене с обработените храни, където замърсената вода може да се разпръсне върху подготвените храни. Ако няма алтернатива, поставете преграда, която да не позволява това.

Трябва да се обмисли отделното съхранение на известни алергени като брашно, панирани продукти, ядки, миди и риба. Цветно кодираните дъски, прибори и сервиране на ястия също ще намалят риска от кръстосано замърсяване с алергени.

И накрая, добре проектираната, професионално оборудвана кухня, заедно с ефективно обучение по хигиена и безопасност на персонала, трябва да гарантира, че вашата кухня ще бъде оценена с 5 звезди при следващото си посещение от отдела за хигиена на FSA.

Source : https://dailybionews.com/2019/09/02/why-is-a-well-designed-kitchen-so-important-to-food-safety/
By Isabella David (Sep 2, 2019)

Източник: http://foodhaccp.com/memberonly/newsletter876.html

 

 

 

Вашият коментар

Close Menu