Да приемем или да откажем доставката?

Да приемем или да откажем доставката?

Доброто управление на безопасността на храните започва там, където свършва доставката на храна—в обекта на доставка. Много неща могат да се случат по пътя между доставчика от склада до вратата на ресторанта: храните могат да бъдат замърсени, тъй като са били некачествено опаковани. С оглед на тези неясноти и разпространението на болести, хранителните мениджъри трябва не само да знаят процедурите за прием на храна, но и да знаете кога да отхвърлите доставка на храна.

Ето пет стъпки за безопасно получаване на доставка на храна:

Оценка на превозното средство. Това може да изглежда неуместно, но в действителност е добър индикатор за състоянието на доставките. Проверете визуално състоянието на превозното средство за доставка. Ако то е в лошо състояние, считайте това за голяма червена удивителна.

Външна своевременност. Актуалността- това не само е опция за доставка на храна, но и е задължително. Това е така, защото храните трябва да бъде своевременно да се съхранят при подходяща температура, за да се предотврати развитието на бактерии и разваляне. Ако храната не пристигне навреме, храните могат да станат опасни по-късно. Помислете за отказ от доставката, за да се спре обичайното закъснение.

Проверка на опаковката. Веднага да се направи визуален тест. Дали опаковката или контейнерът са с дупки? Ако това се случи, отхвърлете приемането. Опаковката изглежда отваряна или е повреден от вредители? Сигурни ли сте? Не приемайте стоката!

Проверете температурата. След това проверете температурата. Топлината е враг, защото храната се разваля бързо при определени температури. В допълнение към проверката на температурата на продукта, трябва да бъде направен и визуален тест.

Проверка на качеството на храната. Теста на температурата сам по себе си не е достатъчен. Много по-важно е преминаването на място на оценка на качеството на храните. Това е неофициален тест, но е доказан във времето, и е лесен за изпълнение, както и ефикасен. Тя включва използването на сетива: зрение, обоняние и допир. Ако храната изглежда мухлясала (или има необичаен цвят) или мирише на мухъл, дори не си помисляйте за прием на стоката.

За да научите повече за безопасност на храните в ресторанта, запишете се в Learn2serve - онлайн курсове за обучение по безопасност на храните НАССР.

Кратък URL:http://bit.ly/2fcwFQT

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu