Безопасност на храните за хора с диабет

Безопасност на храните за хора с диабет

Хората с диабет попадат в групата с висок риск от хранително отравяне. Това означава, че те са по-склонни да имат сериозно усложнение, ако се сблъскат с хранително заболяване. Диабетиците трябва да бъдат много внимателни относно безопасното хранене и храненето с безопасни храна, така че FDA публикува брошура по тази тема.

Една диабетна имунна система може да не работи като останалите. Имунната система може да не разпознава лесно патогенните бактерии, създавайки пропуск в реакцията на организма към евентуална инфекция.
Диабетът може да повреди клетките, които произвеждат стомашна киселина, както и нервите, които помагат да се движи храната през стомаха и чревния тракт. Това означава, че в стомашно-чревният тракт при диабета може да се задържа храната в продължение на по-дълъг период от време, което дава на патогените време за намножаване. Бъбреците при диабетиците може да не работят правилно и в тях да се задържат токсините, продуцирани от бактериите.

Патогените, които са най-опасни за диабетиците, включват: Campylobacter, който се открива в сурово мляко и в сурово и недостатъчно обработено месо, домашни птици или черупчести; Clostridium perfringens, съдържащ се в храни, които са останали твърде дълго при стайна температура, Vibrio vulnificus- в суровите морски дарове. Трите бактерии, които могат да причинят най-много здравословни проблеми, са Listeria monocytogenes, съдържащи се в месото, суровото мляко, пушени морски дарове и някои деликатеси; Е. coli- в говеждо и сурово мляко и сокове; и салмонела, която се открива в сурови или нерафинирани яйца, домашни птици, месо и сурово мляко.

Хората с диабет трябва да са сигурни, че никога няма да ядат недобре сготвени месо, домашни птици или морски дарове. Избягвайте суровото мляко и непастьоризираните сокове. Изненадващо, рисковите храни също включват несготвени плодове и зеленчуци и деликатесни храни. Рискът от тези храни може да зависи от произхода на храната и начина, по който тя се обработва, съхранява и подготвя. Но всяка храна може да бъде замърсена с патогенни бактерии по всяко време.

В брошурата има информация за избора на по-ниски рискови опции, когато пазарувате или се храните. Най-рисковите храни са сурово или недостатъчно месо или домашни птици, сурова или недостатъчно подготвена риба или черупкови организми, сурово мляко, сурови яйца, сурово зеле, пресни зеленчуци, говежди деликатеси, меки сирена от непастьоризирано мляко и пастети.

Когато пазарувате, проверете срока на годност на храната. Сложете суровото месо, птиците и морски дарове в найлонови торбички. Купете само пастьоризирано мляко, меки сирена и сокове.

С храната винаги трябва да се борави според четирите основни стъпки за безопасност на храните: чисто, отделно, термична обработка и хладилно съхранение. Измийте добре ръцете си преди подготовката и храненето, поддържайте приборите и съдовете чисти, и измийте продуктите. Не измивайте месото. Съхранявайте суровите меса, яйца и морски дарове далеч от храни, които се консумират сурови и избягвайте кръстосаното замърсяване при готвене. Винаги гответе храните, за да осигурите препоръчителни крайни вътрешни температури. Охлаждайте храни веднага след хранене, в рамките на 2 часа.

Също така е добре да знаете симптомите на хранително отравяне, особено тези от вас, които имате диабет. Тези симптоми могат да се появят в рамките на няколко часа, като например отравяне с Clostridium perfringens, или да не се появят в продължение на два месеца, като отравяне с хранителни продукти, контаминирани с Listeria monocytogenes. Симптомите обикновено включват диария, коремни спазми, повръщане и гадене. Ако се разболеете от тези симптоми, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Source : https://foodpoisoningbulletin.com/2017/food-safety-diabetes/
By Linda Larsen (Nov 10, 2017)

Вашият коментар

Close Menu