Безопасност на месото- много повече от E. coli

Безопасност на месото- много повече от E. coli

Когато се налага изземване поради проблем, свързан с безопасността на храните, първото нещо, което се появява в съзнанието на повечето хора, са патогенните организми, като Listeria, Salmonella и Escherichia coli. Втората причина, за която ще се сетим, е замърсяването с някакви физични средства, като метални или пластмасови парченца. Въпреки че това са сериозни проблеми, през последните години по-голямата част от бракуваните храни заради нарушена безопасност, всъщност са заради недекларираното наличие на хранителни алергени.

В САЩ осемте основни хранителни алергени причиняват повече от 90% от хранителните алергии: мляко, яйца, риба, ракообразни, черупкови плодове, фъстъци, пшеница и соя. В световен мащаб, серумния диоксид / сулфити, целина, съдържащи глутен зърна, горчица, сусамово семе и лупина също са значителни алергени. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията установяват 18-процентно увеличение на хранителните алергии между 1997 и 2007 г. при деца на възраст под 18 години [1], като през 2014 г. се оценява, че 4% от възрастните и 5% от децата в САЩ страдат от хранителни алергии, въпреки че някои проучвания са сложили този брой до 8%. [2] Това увеличение стимулира повече изследвания в областта, като Националният институт по алергия и инфекциозни болести възнамерява да отпусне над 42 милиона долара на Консорциум за изследване на хранителните алергии за лечение на тези видове алергии [3].

За тези, които страдат от хранителни алергии, симптомите могат да варират от леки до тежки и дори животозастрашаващи. Тъй като няма известно лечение за хранителни алергии, избягването е единственият основен подход, който страдащите трябва да предотвратят тези състояния. Поради тази причина е от ключово значение компаниите за хранителни продукти да предоставят точна информация за съставките си върху етикетите на техните продукти.

Само през юли 2017 г. имаше 14 случая на изтеглени продукти в САЩ. От тези 14 случая 8 се дължат на недекларирани алергени, включително яйца, мляко, ядки и соя, в продукти, вариращи от бисквити и протеинови барове до напитки, супи, спагети и боб. Въпреки че червеното или птичето месо не се считат за основен хранителен алерген, месото и продуктите от домашни птици не са изключения при този тип изземване. Голямо разнообразие от преработени месни продукти, като например котлети, колбаси и месни сосове, може да са овкусени или консервирани в съставки, които се считат за алергени. Много от тези продукти включват мляко на прах или пшеничен протеин, поради което тези съставки и всички други основни главни хранителни алергени трябва да бъдат посочени на етикета.

Последствията от голямо изтегляне от пазара на храни се илюстрират от инцидент в средата на 2017 г. През юни Tyson Foods Inc. трябваше да изземе обратно приблизително 2,485,000 паунда от разнообразие от готови за печене продукти от пилешки пилета, поради наличието на мляко, което не беше обявено на етикетите на продуктите. Всъщност това беше част от още по-голямото бракуване, причинено от един доставчик на съставки, който включваше девет предприятия за преработка на храни и повече от 3,780,000 паунда продукт до края на юни. Продуктите варират от продукти от пилешки пилета до пилешка салата, спагети и кюфтета, колбаси и много други продукти от говеждо месо. [5]

Този инцидент подчертава много въпроси, свързани с безопасността на съвременното месо. Първо, изземването се дължи на алерген. Както вече беше споменато, потребителите (и често преработвателите) се притесняват най-много от хранителните патогени, когато става въпрос за безопасността на месото поради сериозността на инфекциите, причинени от патогенни бактерии, и медийното отразяване на такива случаи. Например преди повече от 20 години епидемията от Е. coli, причинена от хамбургери, доведе до 171 хоспитализации и четири смъртни случая (предимно деца), но все още се помни. Месопреработвателната промишленост не е имунизирана срещу опасността от изземване заради хранителни алергени.

Второ, пълната стойност на унищожените продукти беше зашеметяващ и значим. С течение на годините компаниите разшириха разпространението на продуктите, което увеличи броя на бракуваните храни. Компаниите са успели да произвеждат храна по-ефективно заради ново оборудване и автоматизация, което им позволява да генерират продукти с бързи темпове. В горепосочения случай размерът на иззетите храни се дължи на факта, че основната причина е в доставчика на съставки, а не компанията, която произвежда крайния продукт. Това означава, че изземването засяга не само една компания, а няколко. Тъй като месопреработвателите разширяват бизнеса си, за да включат повече преработени храни с многобройни съставки, а не само суровите разфасовки от месо, продавани в миналото, нараства разчитането на надеждността на доставчиците за безопасност на продуктите, както и за качество.

И така, какво може да направи месната индустрия, за да намали честотата на такива скъпоструващи инциденти? Най-лесният вариант е да следите етикетите и да ги актуализирате според нуждите. В няколко случая изземването е причинено от неправилни, остарели етикети, които се поставят върху продукта след промяна в състава или от неправилно отпечатани етикети. Персоналът, който проверява етикетите, преди да бъдат заредени в етикетиращата машина, както и съответстващият изходящ продукт срещу настоящата формулировка на съставките ще намали нероятността това да се случи. Също така е важно да имате добри взаимоотношения с одобрения доставчик.

Накратко, хранителните алергени са основна грижа за безопасността на сегмент от населението, но не винаги е възможно да се избегне напълно включването на някой от осемте основни хранителни алергени в даден продукт. Ключът е ясно да се декларира тяхното присъствие на етикета на продукта. В краткосрочен план фирмата ще спести парите и работната ръка, които ще бъдат посветени на изземването на продукта. В дългосрочен план, вниманието при проверката на етикетите за алергени ще запази марката от негативната публичност, генерирана от видовете заглавия

Емефа Мону, доктор, асистент в университета в Оубърн.

References
1. Branum, A and DO Lukacs. 2008. NCHS Data Brief No. 10.
2. Gupta, R et al. 2011. “The Prevalence, Severity and Distribution of Childhood Food Allergy in the United States.” Pediatrics 128(1):e9–17.
3. www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-designates-427-million-food-allergy-research-consortium.
4. www.fda.gov/Safety/Recalls/default.htm.
5. www.foodsafetymagazine.com/news/37-million-pounds-of-recalled-meat-products-linked-to-one-breadcrumb-supplier/.

Вашият коментар

Close Menu