7 от най-лошите храни в САЩ

7 от най-лошите храни в САЩ

Когато купуваме продукти, готвим и ядем храна, ние вярваме, че контролиращите органи са направили всичко възможно, за да се гарантира нейната безопасност. Страшно е да си спомняме за милионите килограми храни, причина за болест и смъртни случаи, което все още се случва в САЩ, като само през 2016-та година беше писано за над 700 храни.

Продуктите могат да бъдат изтеглени от пазара заради контаминиране с болестотворни микроорганизми, неправилно етикетиране, и недекларирани алергени. Салмонела, Е. коли и листерии са най- честите причинители.

Медийния интерес често се равнява на този при криминалните случаи. Репутацията и печалбата на цялата индустрия са били съсипани в резултат на действията на една компания. Агенции като FDA и USDA по спазване на правилата за безопасност извършват регулярни проверки, но огнища на заболявания от хранителен произход все още се наблюдават. Ето някои от случаите в САЩ:

  1. Говеждо месо: през 2008 г. продукти от говеждо месо на стойност 143 милиона паунда са били изтеглени от пазара. Кланицата е нарушила федералните правила по отношение на хуманно отношение при клането на кравите.
  1. Деликатесни продукти: през 1998 г. са били унищожени храни на стойност 35 милиона паунда заради случай на листериоза. Това са около 16 000 тона продукти. Над 100 души се разболяват и 21 умират в резултат на това заболяване.
  1. Птици: през 2002 г., "Пилигрим гордост", втората по големина птицепреработвателна компания в света, е бракувала варено пилешко и пуешко поради листерии, на стойност повече от 27 милиона паунда. В огнището на заболяването са се наблюдавали 46 заболявания, три мъртви раждания и спонтанен аборт, и седем смъртни случая.
  1. Яйца: половин милиард яйца бяха изтеглени от пазара през 2010 г. от "Райт County/Хилландейл ферми" след като 1900 души са били заразени и един човек е загинал. Заболяването е свързано със салмонела и е предизвикало  задълбочена проверка на фермите.
  1. Тесто: компанията “Нестле” е оттеглила 300 000 опаковки тесто за бисквити във връзка със случая на 65 регистрирани заразявания с Ешерихия коли в 29 държави.
  1. Фъстъчени продукти: през 2009 г., Арахисовата корпорация на Америка унищожи 2,100 замърсени продукти от фъстъци след 8 смъртни случаи и заболявания при още 500.
  1. Опакован спанак: спанакът през 2006 г. костваше разходи на производството на стойност над $350 милиона след като 5 души са загинали и 205 души са се разболяли вследствие на консумация на храни, заразени с Ешерихия коли.

Както виждате, разнообразието от храни огромно- яйца и деликатеси, салати, ядки и месо. Големите производители могат да имат тежки, дълготрайни последствия за бизнеса си след подобни случаи на масови заболявания. В един от случаите това е довело до затварянето на завода, съдебни дела за стотици милиони долари загуби, подкопаване на репутацията и увреждане на цели индустрии.

Осигуряването на безопасна и вкусна храна за населението- това е голяма отговорност. Затова производителите и кухненските работници, боравещи с хранителни продукти трябва да преминат през обучение по безопасност на храните. Необходимо е в обектите да се разработят и внедрят системи за управление на безопасността на храните и спазване на процедурите и принципите на НАССР (КАСЕП).

Източници:

http://www.businessinsurance.org/10-biggest-food-recalls-in-u-s-history/

http://moneyinc.com/biggest-food-recalls-u-s-history/

5 на най-лошите храни в САЩ през 2016 г.

Кратък URL:http://bit.ly/2fcKeQh

Cara Pahoyo

За автора:Кара Pahoyo

Вашият коментар

Close Menu