Сърдечно – съдовите заболявания са един от основните фактори за високата смъртност в света. България не прави изключение, у нас на всеки трима души двама умират от заболяване на сърдечно – съдовата система. Застрашени са всички възрастови групи. Стресът, неправилното хранене, тютюнопушенето, алкохолът, мръсният въздух, обездвижването са в основата на тези здравословни проблеми. Човек би могъл, с добро желание и силна воля, да подобри качеството си на живот и да ограничи до минимум риска от болести по сърдечно-съдовата система.
Ограничаването на солени, мазни, кисели храни, консумацията на плодове и зеленчуци коригират стойностите на кръвното налягане и възпрепятстват развитието на исхемична болест на сърцето.
Ето няколко полезни за сърдечното здраве храни:
1. Горски плодове - всекидневната консумация на горски плодове ще помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане. Горските плодове (като боровинки, къпини, малини и ягоди) съдържат пигмент, наречен антоцианин, който е от типа биофлавоноиди фитохимикали, които имат изключителни антиоксидантни свойства . Според данни на Националния институт по медицина на здравето на САЩ, антоцианинът защитава тялото от заболявания, възпаления и стареене на клетъчно ниво.
2. Картофи - хората, които спазват диета, за да следят теглото си, са принудени да се откажат от картофите, защото на всички е известно, че съдържат въглехидрати и захар. Въпреки това, според Северозападния университет Feinberg, професорът по медицина Д-р Линда Ван Хорн в интервю за ABC news, препоръча на тези, които имат повишено кръвно налягане да ядат много богати на калий плодове и зеленчуци, като картофи, сладки картофи, банани, грах, портокали, стафиди, сушени сини сливи, пъпеш и боб . Тя препоръчва да се консумират от 2000 до 4000 мг калий на ден.
3. Нискомаслено кисело мляко - Forbes.com обяви нискомасленото кисело мляко на първо място в своя списък на най-добрите продукти, които намаляват нивата на холестерола в кръвта. Според изследванията, представени на научни сесии на американската Асоциация за сърдечни заболявания, хора, които консумират нискомаслени кисели млека са с 31% по-малко склонни към високо кръвно налягане.
4. Тъмен шоколад - черният шоколад съдържа флавоноиди, които предпазват клетките от щети, причинени от свободните радикали. Флавоноидите могат да намалят нивото на съдържанието на холестерола в кръвта с 10%, както и да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
5. Овесени ядки - консумацията на пълнозърнести овесени ядки води до значително намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане при хора с хипертония.
За автора:Сара УилямсПокажи всички мнения от Сара Уилямс
Сара Уилямс