10 мита за безопасността на храните и истините зад тях

10 мита за безопасността на храните и истините зад тях

Един от любимите ни митове за безопасност на храната е "5 Second Rule" или яжте нещо в рамките на 5 секунди след като падне на пода. За съжаление, митът е бил развенчан. Знаете ли, че все още има други често срещани митове за безопасност на храните, за които трябва да се говори? Нека да разгледаме някои от най-популярните митове и да разберем истината зад тях.

Мит # 1: Аз съм вегетарианец или вегетарианец, така че безопасността на храните не е толкова голяма грижа за мен.
Вярно е, че пилето и морските дарове са първите, които виновни в случай на хранително отравяне, но има висок и еднакво вероятно шанс на виновника да бъде вашата салата. Възможно е и кръстосано замърсяване на пресни продукти на полето или по време на обработка на храна. Увеличава се случаите на маруля, целина, домати и др., Които се замърсяват с Е. coli, Salmonella и т.н. Всичко, което расте на земята или в нея, има шанс за замърсяване, тъй като почвата е източникът на тези патогени. Поради това се препоръчва да измивате правилно вашите зеленчуци и плодове, преди да ги консумирате. Не използвайте избелващо средство, тъй като продуктите не са безопасни за хранене.

Мит 2: За да сте сигурни, че месото, домашните птици и морските дарове не съдържат бактерии, важно е да изплакнете с течаща вода.
Това НЕ трябва да се прави на всяка цена. Единственият начин да се уверите, че месото, птиците и морските дарове, които консумирате, са безопасни, е да се размразите правилно и да готвите при безопасна температура. Когато тичате из помещенията с вода върху месото, тя капе навсякъде. Тази течност може да замърси кухненските ви повърхности и всяка друга храна, която лежи наоколо доста лесно. И нека не забравяме колко бързо патогените могат да се размножават при стайна температура.

Мит 3: Остатъците могат да бъдат изядени, докато не миришат зле.
Е, не е задължително. Понякога патогенът в храната вече достига до нива, където лесно може да причини инфекция, без да причинява никаква неприятна миризма. В рамките на 2 часа от готвенето или запазването на храната е необходимо да съхранявате остатъците в хладилника. Всички останали храни, дори в хладилника, трябва да се консумират в рамките на 3-4 дни. Вие пак трябва да ги подгрявате до подходящата температура. Всяко опаковано месо или салати ще имат написани указания за съхранение върху тях.

Мит # 4: Маринованите суровини могат да се държат на стайна температура на работните плотове, тъй като маринатата е кисела и може да убие бактериите.
Киселинната природа на маринати не играе никаква роля в убиването на бактериите. Патогените могат да се намножат много лесно при стайна температура. Поради това е много важно да съхранявате маринованите месо, птици и морски дарове в хладилника. Използвайте безопасни пластмасови торбички, неръждаема стомана или стъклени контейнери, за да поставите безопасно храната в хладилника, така че течностите да не изтекат от контейнерите. Можете да съхранявате маринованите домашни птици за период до 3 дни. Говеждото, агнешкото, пържола и т.н. могат да се мариноват до 5 дни.

Мит 5: Все още можете да имате храната, ако я вземете от земята в рамките на 5 секунди.
За съжаление "5-то второ правило" не е вярно. И микробите се "закрепват" към храната дори през това време. Според изследване, проведено от д-р Роналд Картър от Кралица Мери, университета в Лондон, микробите се прилепват към храната почти мигновено. Той пуснал проби от тост, ябълка и пица на различни повърхности. Всички проби, които са били изследвани, са били покрити с по-голям брой микроорганизми в сравнение с храните, които не са били изпускани на пода.

Мит # 6: Отравяне с ориз не е възможно.
Bacillus Cereus се намира в почвата и се намира в храни, които се отглеждат в почвата, като бобови растения, подправки и т.н. Спорите присъстват в ориза и като цяло са латентни. Но те започват да се намножават при необходимите влажни и топли условия. Поради това се препоръчва да не се яде суров ориз, както и докато се готви, преди да е достигната необходимата температура. Не трябва да се съхранява при стайна температура повече от 2-3 часа. Трябва да охладите ориза възможно най-скоро. Можете да подгрявате ориз не по-късно от 24 часа.

Мит №7: Пластмасовите дъски за рязане са много по-безопасни за използване от дървените дъски за рязане.
Всъщност в дъските няма разлика. Никой от тях не е по-сигурен от другия. Всъщност проучване, публикувано от Университета на Калифорния, установи, че макар бактериите да проникнат в дървената дъска за рязане, бактериите не могат да се размножават повече. Тъй като кървавите течности от сурово месо могат да се абсорбират в дървените дъски за рязане, те се считат за опасни. Но това вече се оборва. Двете дъски са безопасни за употреба, докато ги почиствате правилно. Въпреки това, трябва да се уверите, че не използвате същата дъска за рязане на месо, птици и морски дарове за нарязване на зеленчуците и плодовете.

Мит # 8: кръстосано замърсяване не може да се случи в хладилника, тъй като е твърде студено.
Това изобщо не е вярно. Кръстосано замърсяване лесно може да се случи в хладилника между течности от сурово месо, птици и морски дарове и плодове, зеленчуци или всяка друга готова за консумация храна. Ако в хладилника има някакво сурово пиле, което не е правилно опаковано, тогава течностите от него може да капят и да замърсят други храни.

Мит 9: Не ми се налага да измивам плодовете, които ще ям, след като ги обелвам.
Вярно е, че няма да ядете външната кора, но също така е вярно, че може да замърсите ядливата част от външната кора. Това е така, защото ножът или ръцете ви могат да пренасят патогена от външната част до вътрешната част на храната. Затова се препоръчва да измиете всички продукти, преди да ядете.

Мит # 10: Не е необходимо да почиствам контейнера в хладилника, защото там слагам само плодове и зеленчуци.
Препоръчва се да почиствате внимателно всички зони на хладилника си от време на време, за да избегнете хранително отравяне. Трябва да използвате течен сапун и вода и след това използвайте чиста кърпа, за да изсушите всички зони, преди да започнете да подреждате рафтовете.
Източници:
https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/food-safety-myths/
http://www.fightbac.org/food-safety-education/home-food-safety-mythbusters/top-10-myths/
https://www.foodsafety.gov/keep/basics/myths/index.html

Вашият коментар

Close Menu