В Калифорния растат почти половината от американските зеленчуци, плодове и ядки. Предлаганите на пазара бадеми, ябълки, авокадо, моркови, грозде, салата, портокали, ягоди, домати, са изключително много и разнообразни. По време на честването на Националния месеца на закуската, опитайте тези апетитни закуски, опаковани в живи, здрави плодове и зеленчуци.
1. Калифорнийска закуска на тиган
Да сте чували за калифорнийската закуска – бъркани яйца с боб, и всичко останало, което ви е под ръка?Основните съставки са домати и авокадо. Защо да не се смесят всички заедно в тигана?
Съставки
- 2 супени лъжици зехтин
- 3 броя средно големи сладки картофа, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1/3 ч.ч. вода
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
- 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер
- 10 големи яйца
- 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
- 1/4 ч.ч. натрошено сирене
- 1/4 ч.ч. червен лук, нарязан на ситно
- 100 гр. нарязани чери домати
- 2 супени лъжици ситно нарязан див лук (плюс още толкова за гарнитура)
- 1 авокадо, нарязано на ситно
- царевични питки.
Инструкции
В голям тиган на средно висока температура загрейте зехтина, след това добавете картофите на един слой. Добавете вода, след това покрийте тигана с плътно затварящ се капак. Варете, докато картофите не омекнат, за 15 до 20 минути, като периодично се разбъркват.
Междувременно, разбийте заедно яйцата и млякото. Когато картофите станат меки, махнете капака и преместете картофите на едната страна на тигана. Добавете яйчената смес и червения лук в тигана, и ги оставете да се пържат в продължение на около 1 минута.
Когато омлета е почти готови, преместете върху него картофите.
Добавете сирене, чери домати и зелен лук, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте, докато сиренето не се разтопи, след това махнете от котлона и украсете отгоре с авокадо и лук. Сервирайте веднага с топли тортили.
2. Запържени тиквички с пармезан
Съставки
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 ½ чаши жълт лук, тънко нарязан
- 3 чаши или , голяма тиквичка, нарязана на ситно
- 20 грама сирене пармезан, настъргано (или около ½ чаена чаша)
- 8 големи яйца
- чаена лъжичка сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 1/3 ч. л. червен пипер
- супени лъжици ситно нарязан магданоз
Инструкции
Стъпка 1: загрейте фурната до 400°С. загрейте олиото в 9-инчов чугунен тиган. Добавя се лука и се готви, като се разбърква, докато омекне, около 5 минути. Добавете тиквичките и запържете, като разбърквате често, докато тиквички станат на нежни кафяви петна, от 8 до 10 минути.
Стъпка 2: отделете 2 супени лъжици сирене и ги оставете настрана. Смесете останалите сирене, яйца, сол, черен пипер и червения пипер. Изсипете зеленчуците в тигана и гответе, като разбърквате внимателно, за около 1 минута. Прехвърлете съдържанието на тигана в предварително загрята фурна и печете, докато краищата се препекат, а центърът все още леко рохкав, от 5 до 6 минути.
Стъпка 3: увеличете температурата на фурната, и печете, докато в средната част отгоре покафенее, около 2 минути. Гарнирайте с останалия пармезан и магданоз.
3. Морковени кифлички за закуска
От една доза се получават 12 до 14 кифлички
Защо не опитате необичайните кифли с моркови? Според слуховете, те са безумно вкусни.
Съставки
За кифличките
- 1/4 чаша (60 мл) зехтин
- 1/4 чаша (30 грама) добре разбъркан тахан
- 1/2 чаша (80 гр) светло кафява захар
- 2 големи яйца
- 3/4 чаша (175 мл) кисело мляко, бадемово мляко или (безалкохолен) ябълков сайдер
- 1 чаена лъжичка (5 мл) екстракт от ванилия
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/4 ч.л. фина морска сол
- 2 чаши (260 грама) брашно
- 2 чаши едро настъргани моркови (около 9 грама или 5 тънки моркови)
Глазура (по желание)
- 1/2 чаша (60 г) пудра захар
- 3 супени лъжици (25 грама) тахан
- 2 супени лъжици (30 мл) вода
- Печен сусам за украса
Инструкции
Загрейте фурната до 220 градуса по Целзий. Смесете зехтина, тахана и кафявата захар заедно в голяма купа. Разбийте яйцата, след това добавете прясното мляко и ванилията. След това добавете морковите, и ги разбъркайте докато смесвате с бакпулвера, содата за хляб и солта, а след това се сипва и брашното.
Оформете кифличките. Изпечете ги в рамките от 14 до 16 минути, или до готовност. Готовите кифлички трябва да бъдат изпъкнали и с леко златист цвят на върха.
Ако искате да глазирате кифличките, разбийте пудрата захар, тахана и водата заедно. Поръсете охладените кифлички, или ги потопете в глазурата. По желание поръсете със сусам.
4. Калифорнийски тостове с авокадо
В Калифорния расте невероятно вкусно авокадо; ето защо то е звездата на типичната калифорнийска закуска. Ето три начина да направите бързо и вкусна закуска.
Съставки
- 1 филия хрупкав домашен хляб
- 1/2 узряло прясно калифорнийско авокадо, обелено, с отстранена семка и пасирано на пюре
- 1 яйце – по желание
- 2 парчета шунка или бифтек – по избор
- 2 резена варено гърди (свински бекон, бекон от пуйка или вегетариански бекон) – по избор
- Черен пипер – по желание
- Морска сол на вкус – по избор
Инструкции
С пържени яйца
- Препечете 1 филия хляб.
- Намажете върху филията 1/2 узряло, пресно, калифорнийско авокадо (на пюре или на малки парченца).
- Напръсквайте леко с олио тиган с незалепващо покритие и изпържете едно яйце ( по желание).
- Сложете изпърженото яйце върху тоста с авокадо, поръсете със сол и черен пипер по желание.
С домат
- Препечете 1 филия хляб.
- Намажете върху филията 1/2 узряло, пресно, калифорнийско авокадо (на пюре или на малки парченца).
- Добавете домат, нарязан на резенчета.
- Поръсете със сол и черен пипер на вкус, по желание.
С бекон
- Препечете 1 филия хляб.
- Намажете върху филията 1/2 узряло, пресно, калифорнийско авокадо (на пюре или на малки парченца).
- Добавете бекон.
5. Калифорнийска плодова салата
Балансирайте тези тежки, богати закуски с тази сладка, свежа плодова салата.
Съставки
- 3 супени лъжици бадеми
- 4 портокала (1/2 килограм. на всеки)
- 2 рубинено червен или розов грейпфрут (3/4 килограм. на всеки)
- 2 зрели авокадо
- Зелена или червено- зелена маруля, изплакнете листата, и изтръскайте водата
- Папая (1 кг, почистена от семената, нарязана на ситно)
- 2 чаши червено или черно грозде, измийте го внимателно
- Маково семе
- Сол и черен пипер
Инструкции
- В 6 – и 8-инчов тиган, загрят до средна температура, се разбъркват ядки до златисто, за 3 до 5 минути. Изсипват се от тигана и се оставят да изстинат.
- Изчистете кората и белите ципи на портокалите и грейпфрута. Нарежете ги на парчета, и ги поставете в купа.
- Нарежете на парчета и авокадото; залейте платото с цитрусовия сок от купата.
- Оформете салатата на голям поднос с листа от маруля. Подредете портокалите, грейпфрута, авокадото, папаята, гроздето, листата от маруля. Поръсете с ядки. Навлажнете малко маковото семе, а след това с лъжица за сервиране на салата разсипете в чиниите и добавете сол и черен пипер на вкус.
Последни думи
Ако планирате да имате тези рецепти в състава на менюто на ресторанта, не забравяйте, че готвенето на храната се извършва по безопасен начин.
supermag
26 ян. 2018Само какви вкусотии ! Ще се пробват със сигурност.
admin
4 мар. 2018Благодарим ви, че посетихте нашия сайт! Успех в експериментирането с нови рецепти!