Какво е салмонела?

Какво е салмонела?

Салмонелозата е една от най- честите причини за хранително отравяне. Това е група от бактерии, които могат да причинят диария, треска и болки в стомаха в продължение на 4-7 дни.

Кои храни са източници на салмонели?

  • Замърсени яйца
  • Птици
  • Месо
  • Непастьоризирано мляко или сокове
  • Сирене
  • Замърсени сурови плодове и зеленчуци
  • Подправки
  • Ядки

Как мога да се предпазя от салмонелоза?

В заведенията за хранене трябва да се спазват следните съвети с цел превенция на салмонелозата:

  • Гответе месото и яйцата внимателно. Не яжте и не пийте продукти със сурови яйца, или сурово мляко.
  • Ако ви се сервира недопечено месо- месо от домашни птици или яйца в ресторанта, не се колебайте да ги върнете на сервитьора.
  • Практикувайте миене на ръцете и използвайте чисти и дезинфекцирани съдове.
  • Бъдете внимателни при приготвяне на храна за бебета, бременни жени и възрастни хора.

Спазвайте заложените правила в системата за самоконтрол на обекта и принципите на НАССР.

Кратък URL:http://bit.ly/2feuSec

Krista Fredrick

За автора:Криста ФредрикПокажи всички мнения от Криста Фридрихе

Криста Фридрихе

Вашият коментар

Close Menu