Салмонелозата е една от най- честите причини за хранително отравяне. Това е група от бактерии, които могат да причинят диария, треска и болки в стомаха в продължение на 4-7 дни.
Кои храни са източници на салмонели?
- Замърсени яйца
- Птици
- Месо
- Непастьоризирано мляко или сокове
- Сирене
- Замърсени сурови плодове и зеленчуци
- Подправки
- Ядки
Как мога да се предпазя от салмонелоза?
В заведенията за хранене трябва да се спазват следните съвети с цел превенция на салмонелозата:
- Гответе месото и яйцата внимателно. Не яжте и не пийте продукти със сурови яйца, или сурово мляко.
- Ако ви се сервира недопечено месо- месо от домашни птици или яйца в ресторанта, не се колебайте да ги върнете на сервитьора.
- Практикувайте миене на ръцете и използвайте чисти и дезинфекцирани съдове.
- Бъдете внимателни при приготвяне на храна за бебета, бременни жени и възрастни хора.
Спазвайте заложените правила в системата за самоконтрол на обекта и принципите на НАССР.
Кратък URL:http://bit.ly/2feuSec