Бъдещето на безопасността на храните

Бъдещето на безопасността на храните

1980-те и 90-те години на ХХ век бяха предизвикателство за американската ресторантска и хранително-вкусова промишленост, белязани от еволюцията и глобализацията на веригите за доставка на храни; засилен регулаторен надзор за контролиране на Escherichia coli O157: H7, Listeria monocytogenes, Salmonella и други потенциално смъртоносни хранителни патогени; повишено внимание на медиите върху епидемиите от хранителни заболявания; и повишен потребителски активизъм за безопасна и качествена храна.

Имаше сложни и объркващи въпроси за заинтересованите страни от индустрията, които служат като стимул за развитието на нови принципи, като активен управленски контрол; усъвършенствани технологии (т.е. автоматизирани системи за ръчно промиване на ръцете за обработка на храни); и научно-базирани практики (напр. стабилно почистване и хигиенизиране на повърхности, които влизат в контакт с храната).

Поради това е подходящо време да се проучи бъдещето на безопасността на храните в ресторанта и хранително-вкусовата промишленост и какво предстои - с разширение - за партньорите от веригата за доставки.

Хранителни заболявания

Като вторият по големина работодател в частния сектор в страната - приблизително 14,7 милиона работници - и с повече от 130 милиона продадени храна на ден [1], ресторантът и хранителната индустрия се ангажират да защитават потребителите, като взимат значителни мерки срещу хранителните заболявания.

Всяка година Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че един от шест американци (или 48 милиона души) се разболява, 128 000 са хоспитализирани и 3 000 умират от заболявания, свързани с храните. [2] Докладът на Министерството на земеделието и земеделието на САЩ от 2013 г. поставя годишното икономическо въздействие, причинено от хранителните патогени, на годишна стойност от 15,5 милиарда долара [3].

Мерките, както големи, така и малки, са изправени пред множество предизвикателства, свързани с управление на веригата за доставки, регулаторни сметки и дейности по спазване на законодателството, като местни здравни инспекции, за поддържане и подобряване на безопасността на храните. Занапред, ресторантите и заведенията за хранене трябва:

  • Да подкрепяте инициативи за управление на риска от фермата до вилицата
  • Следете доставчиците, за да се уверите, че отговарят на разпоредбите на Закона за модернизация на безопасността на храните (FSMA)
  • Придържайте се към разпоредбите на Кодекса на храните и наркотиците на САЩ (FDA), предназначени за предотвратяване на хранителни заболявания и епидемии, свързани с ресторанти и други заведения за хранене на дребно
  • Насърчавайте по-силни и прозрачни взаимоотношения с доставчиците
  • Използвайте модерни технологии на работното място
  • Подкрепяйте стандартите за безопасност на храните в съответствие с Глобалната инициатива за безопасност на храните (GFSI)
  • По-нататъшно ангажиране с програмата за обучение на работници в хранителната промишленост

Проницателно въздействие

FSMA, широкото законодателство, въведено през 2011 г. в администрацията на Обама, поставя значителна премия за превенцията в няколко правила, предназначени да контролират замърсяването на хранителните доставки в страната от фермата до вилицата [4]. Докато въздействието на FSMA върху ресторантьорството и хранително-вкусовата промишленост се счита до голяма степен за минимално, нейните последици върху доставчиците са силни.

Робърт Л. Гарфийлд, старши вицепрезидент на Института за безопасни хранителни продукти (SQFI), казва, че прилагането на великолепния закон особено се стреми към малки и много малки компании, които се занимават ежедневно със "строги финансови линии".

Изпълнителният орган на SQFI отбелязва, че малките производители, които се надяват да се възползват от обещаващи пазарни възможности, като местните източници, могат да се окажат под силна настойчивост, когато "нещо подобно на правителството на FSMA произвежда".

"Внезапно от тях се изисква да правят неща, които нямат разбиране, пари или персонал да правят", казва Гарфийлд.

Малките производители, производители и дистрибутори обикновено нямат изобилие от ресурси, като по-големите си колеги, за да се съобразят с многото местни, държавни и федерални изисквания. Но те трябва да продължат да поддържат партньорства с клиентите си.

"Операторите на храни и търговците на дребно ще започнат да настояват, че продуктите, които влизат в техните заведения, са толкова безопасни, колкото могат да бъдат," казва Гарфийлд. Следователно, отбелязва той, доставчиците "ще трябва да засилят и да вършат нещата, които са необходими, за да гарантират защитата на техните марки".

Говорейки с компаниите, които са оспорили FSMA, Garfield се насърчава, че някои предприемат проактивни стъпки, като преследване на GFSI сертифицирането, за да се ориентират по-добре многото контури на FSMA, но други - за съжаление - са недостатъчни. SQFI, която се управлява от Food Marketing Institute, е създала програми за насочване за по-малките компании.

Интегрирана система за безопасност на храните

През 1998 г. AFDO - международна организация с нестопанска цел, посветена на рационализиране и опростяване на регулациите, беше първата американска група, която се застъпи за създаването на IFSS, което би дало възможност на държавните и местните власти да си сътрудничат ефективно с федералните агенции.

В рамките на един съюз, стратегическите партньори на IFSS - с принос от страна на заинтересованите страни от хранителната промишленост ще осигурят:

  • Изпълнение и използване на данни от хранителните заболявания и наблюдение на епидемии за основани на доказателства политики и програми за безопасност на храните и оценка на тяхната ефективност
  • Изпълнение на ефективни, насочени към превенция, базирани на риска инспекции
  • Планиране и приоритезиране работата за координиране на ресурсите
  • Насърчаване на използването на инструментите за спазване и изпълнение, за да се постигне спазване на законите и регламентите за безопасност на храните
  • Споделяне на данните за хранителните заболявания сред стратегическите партньори
  • Насърчаване на използването на средствата за спазване и изпълнение, за да се постигне спазването на законите и регламентите за безопасност на храните [5]

С въвеждането на FSMA, Corby, който е ръководил AFDO в продължение на 9 години, казва, че много от аспектите на "интегрираната система за безопасност на храните са в сила", преместването на IFSS от виждане, родено преди две десетилетия, в реалност в недалечното бъдеще ,

"В FSMA има мандат, който FDA по-добре да координира със своите държавни и местни партньори, за да постигне IFSS", обяснява той.

Консолидираните данни от IFSS ще позволят на заинтересованите страни в даден сектор да разберат по-добре причините, свързани с епидемиите, свързани с хранене, свързани с ресторант / храна, и да насърчат разработването на практики за превенция.

Забелязвайки, че случаите на хранителни заболявания намаляват в национален мащаб, Корби е оптимист за бъдещето на безопасността на храните. Неговият оптимизъм се подхранва от редица фактори; по-специално от развитието на технологията за цялостно определяне на генома (WGS), която е използвана от FDA от 2008 г., за да се изолира и разбере източника на епидемии от хранителни заболявания.

В допълнение към определянето на източника на огнище на хранителна болест с голяма скорост и точност, федералната агенция използва WGS технология за:

  • Установяване кои заболявания са част от огнището и кои не
  • Определяне коя съставка в храната с множество съставки е отговорна за появата на заболяване
  • Разграничаване на източниците на замърсяване, дори и в рамките на същото огнище
  • Свързване на малък брой заболявания, включително географски разнообразни заболявания, възникващи в различни състояния, които в противен случай не биха могли да бъдат идентифицирани като общо огнище [6]

От научна гледна точка WGS е в ранна детска възраст. Продължаващото развитие на тази авангардна технология има потенциала да даде редица подобрения на безопасността на храните в бъдеще [7].

Fab Technology

Подобно на Ленън и Маккартни, "бъдещето" и "технологията" се обединяват в популярната култура, което го прави практически невъзможно да се обсъждат един без друг.

Хранителната индустрия отдавна е прегърнала футуристична, научно-базирана технология за подобряване и подобряване на безопасността на продуктите. През последните няколко години новаторски нововъведения, вариращи от нови опаковки до усъвършенствани електронни системи за проследяване, провокираха безопасността на храните.

Редица аванси от 21-ви век, като технологични очила за видеонаблюдение (за виртуално одитиране и обучение), прогнозни анализи (за прогнозиране на големи рискове за безопасността на храните) и технология за мобилно прихващане (за управление на интегрирани оценки) индустрия.

Експоненциалният потенциал на тези нововъведения, които се прилагат в различни сектори на бизнеса, все още предстои да бъде реализиран, но крайното им влияние се очаква да бъде далеч.

Безопасност на всяка храна

До 2026 г. се очаква работните места, съчетаващи подготовката и обслужването на храните, да нараснат с 15% (печалба от 504 000 позиции) в ресторанта и хранителната индустрия [8]. Този очакван ръст увеличава значението на обучените и квалифицирани работници за храна.

"Счита се, че" потребителите очакват сигурност във всяка храна, която купуват ", казва Синди Джианг, директор на глобалното спазване на хранителната и хранителната верига за McDonald's, че подходящото обучение и обучение на работното място допринасят за осигуряване на очакванията на потребителя.

CDC и FDA често цитират пет фактора - храна от опасни източници, неадекватно готвене, неподходящи температури на съхранение, замърсено оборудване и лоша лична хигиена - като водещи причини за възникване на огнища на хранителни болести в обектите за търговия на дребно и заведения за хранене.

Джаян, водещ защитник на безопасността на храните, посочва, че операциите трябва да стимулират обучението на реномирани доставчици, за да помогнат на ръководителите на храните да разберат правилните процедури за безопасност и да постигнат измерими организационни цели. Ръководните екипи, добави тя, трябва да бъдат последователни в мониторинга на персонала, за да се уверят, че отговарят на протоколите за безопасност.

Като цяло ресторантът и хранително-вкусовата промишленост вършат добра работа в обобщаване на усилията си за подобряване на безопасността на храните за потребителите чрез инициативи за образователна активност, според Джиянг, но има възможност за подобрение.

"Това е предизвикателство, но можем по-добре да свържем посланието ни с потребителите", казва тя.

Участниците в индустрията се приканват да използват различни комуникационни канали, като уеб сайтове, блогове, социални медии и традиционни превозни средства за връзки с обществеността, за да разпространяват програмата си за безопасност на храните на потребителите.

По-скъпо от златото

Освен водата, нито една естествена стока - ни сребро, нито злато, нито платина - е по-важно за оцеляването на човека от безопасни, питателни и качествени храни. Световната здравна организация, водеща световна група за защита на здравето, свидетелства за тази социално-икономическа истина.

За повече информация относно Националния регистър за специалисти по безопасност на храните посетете www.nrfsp.com/.

References
1. www.restaurant.org/News-Research/Research/Facts-at-a-Glance.
2. www.cdc.gov/foodborneburden/2011-foodborne-estimates.html.
3. www.ers.usda.gov/webdocs/publications/43984/52807_eib140.pdf?.
4. www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FSMA/ucm242500.htm.
5. www.fda.gov/downloads/ForFederalStateandLocalOfficials/ProgramsInitiatives/PartnershipforFoodProtectionPFP/UCM408081.pdf.
6. www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm507501.htm.
7. www.foodsafetymagazine.com/magazine-archive1/junejuly-2015/use-of-whole-genome-sequencing-in-food-safety/.
8. National Restaurant Association. 2016. Creating Food Safety Culture. Chicago, IL.

Source : https://www.foodsafetymagazine.com/enewsletter/the-future-of-food-safety-for-the-foodservice-industry/ (Feb 20, 2018)
By National Registry of Food Safety Professionals

Вашият коментар

Close Menu