Четири заплахи за безопасността на храните  и начините за тяхното предотвратяване

Четири заплахи за безопасността на храните и начините за тяхното предотвратяване

Центровете за контрол и превенция на болестите съобщават, че 48 милиона американци се разболяват от хранителни патогени всяка година, а 128,000 влизат в болница и 3000 в крайна сметка умират от хранителни инфекции. Положението е трагично, дори повече заради фактът, че заболяванията от хранителен произход, за разлика от повечето други смъртоносни болести, лесно могат да бъдат предотвратени с помощта на прости мерки, като измиване на ръцете. Нищо чудно, че в много ресторанти в много държави изискват подготовка по въпроса за безопасността на храните не само за мениджърите, но и за всеки, който контактува с храните.

Обучението по безопасност на храните, като тренировка за обработката на храни, е от съществено значение за хранителните услуги, тъй като то осигурява солидна база от знания за защита на населението от болести, пренасяни чрез храните, и създаване на отговорност.

Правилно обучените служители за боравене с храна могат значително да намалят следните видове опасности за безопасността на храните: кръстосано замърсяване, неправилно време на охлаждане и температура, липсата на хигиена и, разбира се, недостатъчното почистване и дезинфекция.

Кръстосано замърсяване. Когато патогени от една храна се прехвърлят в друга, това е кръстосано замърсяване. Това обикновено се случва, когато суровото месо се съхранява заедно с готови за консумация храни (хляб, например) вътре в хладилника и те влизат в контакт помежду си.

Време на охлаждане и температура. Тъй като болестотворните микроорганизми се размножават между 25 и 40 градуса по Целзий, практиките за осигуряване на безопасността на хранителните продукти са нужни, за да съхранявате продуктите извън този температурен диапазон. Колкото по- дълго те се намират в тази опасна зона, толкова по-голям шанс има бактериите да се намножат и да се разпространят.

Неправилна хигиена. Редовно миене на ръцете е един от стълбовете на безопасността на храните. Кухненските работници трябва да мият ръцете си със сапун и вода, преди да бъдат близко до всеки хранителен продукт, и всеки път, когато те влизат в контакт със сурова храна, особено сурово месо, което е основният инструмент за обикновените хранителни патогени, като например Е. коли, салмонела и листерия. Кетъринг персонала трябва да носи чисти дрехи и обувки през цялото време. Ноктите трябва да са къси и чисти, и косите да са прибрани назад и в шапка или мрежа за коса.

Почистване и дезинфекция. Почистването включва отмиване на мръсотията и микробите, а дезинфекцията убива микробите чрез използване на химикали. Подове, стени, и други нехранителни-контактни повърхности трябва да бъдат почиствани (без дезинфекция) дневно. За разлика от тях контактните повърхности, като дъски за рязане, тенджери и тигани, трябва да се почистват редовно, и след това да се дезинфекцират преди и след употреба. Приборите за хранене и чиниите също трябва да се почистват преди и след употреба, но и дезинфекцията се препоръчва след всяко използване. Плотовете и масите трябва да се почистват и дезинфекцират преди и след употреба.

Кратък URL:http://bit.ly/2xpOV45

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu