Хранителна алергия в училищата

Хранителна алергия в училищата

Милиони американци страдат от хранителни алергии, които водят до 200 000 посещения в спешното отделение всяка година. FDA изисква списък на хранителните алергени върху етикетите на храните и все повече и повече ресторанти предлагат хипоалергенна храна. Хората с хранителни алергии трябва да информират сервитьора в ресторанта, внимателно прочетете да четат етикетите и менюто, и дори да носят адреналин авто инжектори за лечение на тежки реакции.

Хранителната алергия се среща все по-често и протича по-трудно от децата. Заради възрастта си, те не могат да бъдат в състояние да предприемат подходящи предпазни мерки, за да защитят себе си и да се избегнат алергични реакции. В училищата се осигуряват храна и закуски за учениците и учителите са отговорни за тяхното състояние. Затова е необходимо в училищата да се приеме план за управление на хранителните алергии.

Какво е Хранителна алергия?

Хранителната алергия се различава от хранително отравяне, тя представлява чувствителност към хранителна добавка, и непоносимост към нея. Това е реакция на имунната система, която понякога е опасна за живота. Ако тялото на човек смята, че алергена е вредно, то ще пусне антитела за неутрализиране на хранителните продукти. Имунната система отделя хистамин в кръвта и предизвиква симптоми на алергия, когато човека отново яде от същата храна.

Обичайните хранителни алергии

Някои от често срещаните хранителни алергии са причинени от прости съставки в много от продуктите и ястията. Може да не бъде очевидно, че ястието или храната съдържа алерген, а и кръстосан контакт понякога може да бъде достатъчен, за да предизвика реакция.

Най-често хранителна алергия предизвикват:

 • Мляко
 • Яйца
 • Фъстъци
 • Ядки
 • Рибата и морските дарове

Възрастта, фамилната анамнеза, бронхиалната астма и други алергии, може да увеличат вероятността от появата на хранителна алергия.

Симптомите на хранителните алергии

В рамките на няколко минути или часа след консумация на алергени, потърпевшия може да започне да изпитва симптоми като:

 • Парене в устата
 • Гадене
 • Болки в корема
 • Подуване на устните или лицето,
 • Уртикария
 • Респираторни проблеми
 • Анафилаксия

Анафилаксията представлява реакция със симптоми като подуване на гърлото, стеснени дихателни пътища, шок, ускорен пулс, виене на свят и загуба на съзнание.

Децата и хранителна алергия

Около 5% от американските деца имат хранителна алергия. Някои родители може и да не подозират, че беб ето има алергии. Ако детето често кашля или киха, или има уртикария, гадене или болки в стомаха, той или тя могат да страдат от алергия. Малките деца са едни от най-често страдащите от хранителни алергии.

Докато няма лечение, като се избягват алергените е най-добрият начин, за да се предотврати реакция. Много е важно да се образоват децата с хранителни алергии за алергените и да се учат да четат етикетите на храните.

Родители на деца с хранителни алергии

Децата трябва да знаят кой алерген предизвиква реакция в тях, какви са симптомите и какво да правят. Те трябва да бъдат научени, че не се препоръчва споделяне на храна и храни без етикети.

Родителите трябва да направят всичко възможно, за да съобщят за хранителната алергия на детето си в училището и да говорят с училищната медицинска сестра. Попитайте директора за плановете на ръководството на училището във връзка с хранителните алергии. Би било полезно също да се срещнете с директора на училището и учителя на детето си.

Хранителна алергия в училище

Информация и образование-най-добрите средства за борба с хранителни алергии в училище. Това е особено важно, тъй като децата често страдат от хранителни алергии. Училище трябва да разработи и реализира планове за управление на хранителните алергии и информиране на работниците и служителите и на родителите.

В началото на учебната година, могат да бъдат раздадени информационни листовки на родителите. Учителите трябва да имат предвид алергиите при децата, преди да включат храни в занаяти и дейности и да се използват нехранителни награди.

Училищата са задължени да предоставят заместител на храненето на учениците с опасни за живота хранителни алергии. Меню може да се пуска предварително, като по този начин родителите могат да идентифицират възможните алергени. Работещите в училищните столове трябва да бъдат обучени по въпросите на хранителна алергия. Да се насърчава измиване на ръцете сред персонала и учениците.

Хранителните алергии са трудни за възрастните; те могат да бъдат остри и неразбираеми за децата. Възрастните, които отговарят за тяхната сигурност, трябва да образоват и децата за хранителните алергии и изпълнението на планове за управление на алергиите в училище.

Кратък URL:http://bit.ly/2jJpVzL

Cara Pahoyo

За автора:Кара PahoyoПокажи всички мнения от Кара Pahoyo

Вашият коментар

Close Menu