
Програми за прилагане на добри практики
Добрите производствени и хигиенни практики контролират дейностите, свързани с производството и търговията на храни. Прилагането им на практика изисква разработването на писмени програми за самоконтрол, извършващи се в обекта.
СГРАДИ, ПОМЕЩЕНИЯ И ТЕХНОЛОГИЧНО ОБУРУДВАНЕ
- В обектите за производство и търговия с храни трябва да има разработена програма , съобразена с хигиенните изиквания за устройството на сградите и помещенията за:
- Използваните материали в помещенията за обработка на храните за изработване на работните повърхности и необходимото оборудване.
- Устройството на помещенията се отразява върху цветна схема, където се виждат пътищата, по които се придвижват суровините, готовите храни и твърдите отпадъци .
- Изграждане на водоснабдяване, вентилация, канализация, осветление, санитарни помещения, съобразени с изискванията за безопасността на храните.
- Система за събиране и изнасяне на твърдите отпадъци на отпадъците - внедрява се с цел предотвратяване и ограничаване замърсяването и вредното въздействие върху храните, човешкото здраве и околната среда. От значение са следните отпадъци: отпадък при обработката на храната; негодни за консумация и преработка материали. Отпадъците се отстраняват от общинска фирма. При събиране, съхранение, предаване на отпадъците се спазват принципите на разделност.
- Определя се капацитета на обекта за безопасно приготвяне или предлагане на видовете храни.
- За осигуряване на правилната работа на технологичното оборудване се разработва писмена програма за неговото поддържане и калибрирането, която включва:
- Списък на оборудването, което изисква периодична поддръжка (фризери, хладилници, фурни, фритюрници, топлинни витрини и др.)
- Определяне на температурните параметри, които трябва да осигурява оборудването за съхранение (хладилно или топлинно) и за приготвяне на храните;
- Процедура за извършване калиброването на технологичното оборудване и инструкции, определящи: вида на оборудването, честотата на калибриране, както и използвания метод и отговорника за това.
ПРИЕМАНЕ НА СУРОВИНИ, ХРАНИ И ОПАКОВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ
Програмата за осигуряване доставката на безопасни суровини, храни и опаковъчни материали трябва да обхваща следното:
- Списък на доставчиците;
- Количествените възможности и осигурените съоръжения за съхранение на приеманите суровини, храни и опаковъчни материали;
- Процедура за проверка на: документацията, която придружава доставката; състоянието на приеманите храни; целостта на опаковките и контейнерите;
- Етикетиране;
- Процедура за отказване приемането на храни със съмнения за годността им или с видими белези на развала;
- Водене на дневник за извършения входящ контрол на суровини, храни и материали.
- За да се спазва хигиената в обектите и да не се допускане замърсяване на храните, трябва да бъде разработена и приложена програма за почистване на помещенията, прилежащите територии, работните повърхности и технологичното оборудване. Тя съдържа процедури, които определят:Инструкция за извършване на входящия контрол, определяща какво и по какъв начин се контролира, кой и кога извършва контрола и т.н.
СЪХРАНЕНИЕ НА ХРАНИТЕ
Програмата за съхранение на суровини и готови храни трябва да осигури защита срещу възможността от замърсяване на храните и продуктите с болестотворни микроорганизми, чужди тела или химични вещества и включва процедури за:
- Съхранение на различни групи храни поотделно;
- Спазване на принципа «Пръв влязъл, пръв излязъл» и за проследяване сроковете на годност;
- Ежедневно наблюдение и отчитане на поддържаните температури в съоръженията;
- Съхранение на опаковъчните материали и използваните в обекта химически вещества;
ПОДДЪРЖАНЕ НА ХИГИЕННОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБЕКТА
1.Определяне на период, през който се извършва основно почистване на обекта. Ежедневното почистване и дезинфекция на помещения, работни повърхности и оборудване
- Текущо почистване по време на работа
- Събирането и изнасянето на отпадъците
- Мерките за контрол върху вредителите
- Предпазните мерки за съхранение на химичните вещества
- Отговорностите на външна фирма, наета да извършва почистването
2. За реалното прилагане на програмата се разработват интрукции, които определят:
- Какво ще се почиства и дезинфекцира;
- Каква ще бъде честотата на извършване на почистването и дезинфекцията;
- Какви методи ще се използват за почистване и дезинфекция;
- Почистващите препарати и тяхната концетрация, използвани за почистване и дезинфекцията, също така и инвентара, с който се работи
- Лицата - отговорници за извършването на почистването и дезинфекцията;
- Вида и честотата на проверките на ефективността на почистването и дезинфекцията.
ТЕХНОЛОГИЧНА ОБРАБОТКА НА ХРАНИТЕ
- Програмата за осигуряване на безопасна технологична обработка на храните трябва да включва процедури за извършване на:
- Първичната обработка на различните видове суровини - осигуряване на разделност по място, по време или функционално . Определяне на параметрите за време, температура, големина на порциите и т. н. при топлинната им обработка
- Разработват се и детайлни инструкции за:
- Измиването и дезинфекцията на пресни яйца от птици
- Размразяване на замразените храни
- Затопляне преди сервиране на готови храни
ЛИЧНА ХИГИЕНА НА ПЕРСОНАЛА
- Персоналът може да бъде директен или вторичен източник на замърсяване на храните - чрез облеклото, косата и т.н. - или чрез извършване на действия. За да се осигури високо ниво на личната хигиена на работниците, влизащи в пряк контакт с храните, следва да се изработи и приложи програма, коята включва процедури за:
- Поддържане личната чистота на персонала (съоръжения, миещи средства, сантарни възли, места за съхранение на личните вещи и т. н.);
- Осигуряване на чисто работно облекло, предпазни средства, ръкавици и други;
- Задължително съобщаване за наранявания или заболяване, както и за отстраняване от работа в такива случаи.
- Работниците трябва да прилагат хигиенните практики на дело при обработване, приготвяне и предлагане на храните. За целта трябва да се разработят писмено задължителни действия за:
- Измиване на ръцете (кога, как, с какво);
- Смяна на работното облекло;
- Съхраняване на лични вещи и облекло;
- Поведение в работните помещения;
- Използване на прибори, ръкавици и други при предлагане/сервиране на готови за консумация храни.
ОБУЧЕНИЕ НА ПЕРСОНАЛА
Всеки член от персонала трябва да има определени отговорности и правомощия и да бъде обучен в съответствие с изскванията на заеманата от него длъжност. Обучение се осигурява на всеки новопостъпил работник. За целта трябва да се разработи програма, която да определи:
- Вида и нивото на обучение, съобразено с отговорностите на всеки член от персонала
- Формите на обучение ( въвеждащо, опреснително и т.н.)
- График и място на провеждане;
- Темите на обучение;
- Лекторите и работниците, подлежащи на обучение.
- За проведеното обучение се изисква документация.
КОНТРОЛ ВЪРХУ ВРЕДИТЕЛИТЕ
Във всеки обект трябва има разработена програма за контрол върху вредителите (гризачи, насекоми и др.) с цел недопускането им в обекта и изчистването им при установено присъствие. Писмената програма трябва да включва: отговорното лице в обекта, името на фирмата, провеждаща метода третиране, карта на заложените примамки, използваните препарати и концентрацията им, вида и честотата на проверките.
- Вида и честотата на проверките на ефективността на почистването и дезинфекцията.