Ден на благодарността е, храната е във фурната, и ти си се излегнал на дивана и гледаш футбол със семейството си. След мача, още три часа подреждане и чистене в кухнята, за да премахнете кухненските отпадъци и замърсявания. Няма защо да се лъжем- това е абсолютно нормално.
Времето ни в деня на благодарността минава от хладилника и фризера до печката в продължение на повече от два часа.
Но безопасността на хранителните продукти представлява проблем през цялата година, и, разбира се, тя трябва да бъде осигурена в началото на този празничен ден. Независимо дали готвите и ядете храна у дома, или се храните на шведска маса в ресторант, ето няколко съвета, с помощта на които ще опазите себе си и вашето семейство здрави.
Дом, уютен дом
Академията за хранене и диететика предлага тези времеви прозорци за съхранение на храните, приготвени у дома, с цел безопасност:
- Соса и плънката: един-два дни.
- Печена пуйка: три-четири дни.
- Торти: два-три дни.
- Чийзкейк: в продължение на една седмица.
Академията отбелязва, че преди да консумирате повторно, трябва да загреете храната, поне до 180 градуса по Целзий. Остатъците трябва да се съхранява в плитки съдове, дълбоки около 2 см, така че храната да се охлади равномерно и бързо в хладилника.
При подготовка на банкет, може да се наложи понижаване на температурата на вашия хладилник е временно. Той трябва да бъде на постоянна температура от 0 до 6 градуса по Целзий, тъй като вие често ще отваряте вратата на фурната по време на готвене. Който готви храната трябва да мие често ръцете си с топла сапунена вода и не трябва да поставя сурово месо върху дървени дъски за рязане, които могат да абсорбираг бактериите и да замърсят другите продукти.
Експертите по безопасност на храните предлагат лесен за запомняне ориентир за хранителни продукти, произведени в домашни условия: “обикновено 2x2x4”. Тоест, храните се прибират в хладилника до 2 часа от приготвянето им, в контейнери 2 инча дълбочина, и трябва да се консумират в рамките на четири дни.
За автора:Криста ФредрикПокажи всички мнения от Криста Фридрихе