Защо съсредоточаването върху алергените е по-важно от всякога

Защо съсредоточаването върху алергените е по-важно от всякога

Обриви по кожата минути след консумация на мляко? Повръщане след хранене на миди? Затруднено дишане, след лека закуска, съдържаща фъстъци? Отивайте в болница, бързо! Може да имате хранителна алергия.

Хранителните алергии обикновено са леки, но в редки случаи могат да бъдат много сериозни и дори фатални, затова винаги трябва да се отнасяме с повишено внимание. Статистиката сочи, че около 15 милиона души проявяват алергична реакция към храна всяка година в Съединените Щати, със симптоми, вариращи от обикновен обрив до анафилактичен шок (рядка реакция, която значително влошава дишането). Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) твърди, че всяка година хранителната алергия изпраща около 500 000 души при личния лекар за медицинска помощ, като 30 000 от тях страдат от анафилаксия.

Алергените са вещества, които карат имунната система да реагира при някои уязвими лица. Хранителните алергени са просто храни или хранителни съставки, които предизвикват алергична реакция. Хората реагират на хранителните алергени по различен начин. Някои проявяват тежки реакции, докато други- само слаба или никаква реакция.

В САЩ осем храни са основната причина за 90% от всички случаи на хранителна алергия:

  1. Краве мляко
  2. Яйца
  3. Фъстъци
  4. Ядки (бадеми, орехи, орехи или кашу)
  5. Риби
  6. Миди
  7. Соя
  8. Пшеница

През последните години здравните власти отбелязват стабилен ръст на случаите на хранителни алергии. Това увеличение е достатъчно значително, за да принуди местните власти в цялата страна да наложат в обектите за хранене да се поставят известия, съдържащи следното:

  1. Кои са осемте храни алергени
  2. Как персонала трябва да се справи с евентуална алергична реакция
  3. Как да се предпазим от алергените.

Познаването на хранителните алергени и това как да се справим с хранителните алергии в извънредни ситуации може да означава живот или смърт.

За всяка професионална кухня, внедряването на добра програма за безопасност на храните на място, върви ръка за ръка с опазването от замърсяване от хранителни алергени. За това се изисква добра подготовка на кухненския персонал.

Кратък URL:http://bit.ly/2xkaq6b

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu