Детски месец на здравето

Детски месец на здравето

"Детски месец на здравето". Идеята внушава образа на ваксините срещу грип и столче за кола. Но това, че децата влизат в контакт с какви ли не повърхности всеки ден, може да бъде особено опасно: храната, която ядат. Ето някои често пренебрегвани кухненски практики за осигуряване на безопасността на децата:

  1. Миене на ръце – чисти ръце, повърхности, плодове и зеленчуци са от основно значение за поддържането на безопасна околна среда и храна. Преди готвене измийте ръцете си в топла вода с мек сапун за не по-малко от 20 секунди. При обработката на сурово месо или изхвърляне на боклука, отново се мият ръцете. Когато приготвяте храна, почиствайте дъските за рязане и приборите с топла вода, преди да ги използвате. Ако преминавате от един елемент на хранене към друг, спрете и отново измийте. Внимателно измийте преди готвене дори продуктите с кора, като пъпешите. Почиствайте вашия хладилник често.
  2. Предварителната обработка е един от най- често срещаните хранителни рискове от кръстосано замърсяване. При приготвянето на сурово месо, птици, риба или яйца, трябва да се използват отделни дъски за рязане и отделна подготвителна. Никога не поставяйте суровини и готови продукти върху една чиния. При пазаруване или съхранение на продуктите,  суровото месо и яйцата да се съхраняват на разстояние от готовите или полуготови продукти.
  3. Внимателно подгответе – пригответе храната внимателно по най- добрият начин, за да убиете бактериите. Най- лесният начин да се докаже, че храната се обработва при подходяща температура, е да използвате вашия верен кухненски термометър. Готвените ястия и пържолите трябва да се варят и пекат поне при 145°. Птичето месо трябва да бъде термично обработено при не по-малко от 165° С.
  4. Студ – Вашия хладилник трябва непрекъснато да поддържа 5° c или по- малко. Фризера - 18° с или по-ниска. Никога не се размразяват замразени храни при стайна температура. Не оставяйте приготвена храна извън хладилник за повече 2 часа.
  5. Изхвърлете – има остатъци в хладилника повече от 3 дни? Направете си услуга и ги хвърлете. Дори в  продуктите, намиращи се в хладилник, могат да се размножават вредни бактерии, без дори да се влошат мириса или вкуса. Обърнете внимание на срока на годност, особено на месата, морските дарове, яйцата и млечните продукти.
Кратък URL:http://bit.ly/2xiI7Fk

Michelle Roebuck

За автора:Мишел Робак

Вашият коментар

Close Menu