Данните за пет години назад показват, че хранителните продукти, заразени с бактерии, се увеличават

Данните за пет години назад показват, че хранителните продукти, заразени с бактерии, се увеличават

В продължение на пет години Индексът за изземване на Stericycle е проследявал изтеглянията на продукти в САЩ. С цифрите за четвъртото тримесечие на 2017 г. в категорията храни и напитки се наблюдава най-голямото увеличение от 2012 г. насам.
"Хранително-вкусовата промишленост преживя най-драматичния скок, на който сме били свидетели през последните пет години", се казва в доклада, публикуван днес.
Бактериалното замърсяване, като Салмонела, Е. coli и Listeria monocytogenes, е най-последният виновник и се влошава през годините. Около 28% от изтеглените от FDA хранителни продукти са за бактериално замърсяване през 2012 г. До края на 2017 г. този брой е нараснал до 31,3%.
Недекларираните алергени бяха основната причина за изтеглянето на голямо количество храна от USDA през 2012 г. на 35,4%. Този брой се увеличи до 41,2% през последните пет години.
Бактериалното замърсяване и недекларираните алергени продължават да бъдат основните причини за изтеглянето на храна през Q4 от 2017 г. От всички изтеглени храни и напитки за напитки през последното тримесечие на 2017 г. 44% са за бактериално замърсяване и 30,8% за недекларирани алергени.
Въпреки това, FDA припомня спад от 5% до 150 през последното тримесечие на 2017 г. - най-ниското от първото тримесечие на 2016 г. И докато броят на спомените на USDA се е увеличил леко през третото тримесечие на 2017 г., обемът на изтеглените паунда спадна с 92% до най- от 2013 г.
Основните движещи сили зад нарастването на броя на изземванията включват технологични подобрения в тестването на храни, фабрично земеделие и нарастваща автоматизация в производството на храни, съобщи Stericycle.
Голямата картина
В допълнение към изтеглянето на храни и напитки, Stericycle Expert Solutions също проследява изтеглянията на медицинско оборудване, автомобилни, фармацевтични и потребителски стоки.
Като цяло, статистиката за всички продукти, обхванати през периода, се увеличиха с 33% през петте години, откакто Stericycle започна да проследява данните. От 2012 г. до 2017 г. най-големия брой е отчетен през 2016, като Stericycle съобщава, че през тази година са иззети общо 3438.
Подобряването на икономиката, глобализацията и нарастващата осведоменост на потребителите са едни от факторите, допринасящи за увеличените количества бракувана храна, съобщи днес Stericycle.
"Едно нещо не се промени през последните пет години: потребителите, производителите, регулаторите и законодателите остават загрижени за безопасността на продуктите", заяви вицепрезидентът на Stericycle Майк Гуд днес в съобщение за петата годишнина от индекса за изземване.
"Това, което се е променило, е, че обществеността обръща повече внимание на процеса на изземване и колко ефективно марките управляват изземванията на продукти и известията".

Source : http://www.foodsafetynews.com/2018/02/five-years-of-data-show-bacteria-related-food-recalls-increasing/#.WoDpZahl-Ul
By CORAL BEACH (Feb 6, 2018)

Вашият коментар

Close Menu