Опасност- листериоза и салмонелоза

Опасност- листериоза и салмонелоза

Не можем да не отбележим, че автоматизираното и масово производство от ново поколение, в по-голямата си част, ни дава някои много готини неща. Техническия напредък, например, е направил преработката на хранителни продукти и управлението на инвентара много по- лесно и по- ефективно за производителите. За съжаление, правилната хигиена се превърна в постоянна причина за безпокойство за някои заведения за обществено хранене.

През 2013 г. центъра за приложни изследвания НФС Интернешънъл (ARC) заяви, че много често срещани кухненски предмети, като правило, са контаминирани до опасни нива с Ешерихия коли, салмонели, листерии, дрожди и плесени. Според изследователите, опасни практики, като например неправилното съхранение на продукти, обработка, подготовка и почистване, са основните причини за заболявания от хранителен произход. Ресторантите са принудени критично да оценят своите собствени ръководни принципи по безопасност на храните и да бъдат по- отговорни в своите практики за работа с храни по НАССР.

Салмонелите и листериите са двете най- известни виновници за хранителни отравяния, и, като правило, са тези, които създават на собствениците на ресторанта най- много проблеми.

Листерии

Макар и да не се среща толкова често като салмонелите, листерията сама по себе си е доста неприятна бактерия, която често оказва влияние върху уязвимите групи на населението, като например по- възрастните хора, бременните жени, децата и хората със слаб имунитет. Листерията, която причинява листериоза, може да оцелее не само в охладени хранителни продукти, а също и на, и около зоните и изделията, които ние използваме за готвене, а също и в рафтовете на магазина, от които ние избираме продукти. Освен това, симптоми на инфекция може да не се проявят няколко седмици след приема, което я прави трудна за разпознаване и сериозен проблем.

При повечето хора, които се разболяват, може да се наложи лечение в болница, и около един от пет болни може да почине в резултат на сериозна инфекция. За щастие, болестта се лекува успешно с антибиотици в нейния начален стадий. Замърсяването може да бъде предотвратено от персонала, който е добре обучен и дисциплиниран в работата си с продуктите. Някои от най- добрите практики в кухнята включват:

  • Правилното съхранение на продукти при препоръчителни температури, особено суровите и нетрайни стоки.
  • Старателна термична обработка на суровите продукти от животински произход, като месо, птици или морски дарове, при осигуряване на достатъчно висока температура във вътрешността на продукта.
  • Почистване и дезинфекция на плот и кухненско оборудване.
  • Винаги измивайте ръцете си преди приготвяне на храна, особено при боравене със сурови храни.

Салмонели

Салмонелите са втората най- активна причина за болести, хранителни разстройства, и често се среща в суровото мляко, суровите яйчни продукти, месо, морски дарове и птиче месо. Дори ако само малко количество салмонели се съдържат в храната, бактериите могат да се размножат бързо. Те също така могат да се разпространява почти веднага сред хора, особено ако те не спазват своята лична хигиена. Симптомите на салмонелоза могат да включват диария, висока температура и болки в корема, обикновено появяващи се между един и три дена от заразяването. Всички тези неща са изключително важни за ресторантите, за да се осигури правилното хранене и да се спазват правилата и инструкциите за безопасност за всеки служител. За да помогнат за премахването на заплахата от салмонелоза, служителите могат да:

  • Измиват ръцете си, кухненските повърхности и съдовете с вода и сапун веднага след като те са били в контакт със сурово месо или домашни птици.
  • Да готвят телешко, птици и яйчни продукти добре, при необходимата температура .
  • Хладилниците и другата битова техника, които обикновено влизат в контакт със суров продукт, винаги трябва да бъдат санирани и да се почистват редовно.

Като цяло, салмонелите и листериите могат да се избягват на работното място, ако всички хора са дисциплинирани и отговорни. Цялостното и прогресивно ръководство на безопасността на храните, определено ще мине дълъг път, особено ако мениджърите са в състояние да ги изпълняват, без да се провалят в цялата работа.

Кратък URL:http://bit.ly/2xhmG7D

Cara Pahoyo

За автора:Кара Pahoyo

Вашият коментар

Close Menu