Какво трябва да знае всеки готвач при приготвянето на храни за хора, страдащи от алергии

Какво трябва да знае всеки готвач при приготвянето на храни за хора, страдащи от алергии

Майстор- готвачите, които работят в ресторанти, кафенета, заведения и кетъринг фирми, трябва да се съобразяват с хората, които имат алергия към храна, напитки или хранителни добавки. Те трябва да познават различните видове хранителни алергени. Към тях се отнасят:

  • Фъстъци/ядки
  • Непоносимост към лактозата/мляко
  • Миди
  • Соя
  • Пшеница
  • Сусам
  • Риби като риба тон, сьомга и камбала
  • Хранителни добавки, като мононатриев глутамат и др. (msg)

Всички тези алергени присъстват в храните, продават се на повечето пазари и се използват в рецептите на майстор-готвачите.
Професионалните готвачи предлагат алтернативно меню за клиенти с алергии. Това позволява на клиентите да упражняват самоконтрол при храни и напитки, които консумират.
В основата на проявлението на алергии в
човешкото тяло е имунната система.
Топ-8-от най - често срещаните хранителни алергии включват следните симптоми, но не са ограничени само до тях:

  • Виене на свят, замаяност и дори припадъци
  • Подуване на устните, лицето, гърлото, езика и други части на тялото
  • Хрипове, затруднено дишане и запушване на носа
  • Копривна треска, екземи и сърбеж
  • Болки в корема, гадене, повръщане и диария
  • Изтръпване и сърбеж в устната кухина

Симптомите на хранителната алергия могат да бъдат леки или тежки, които водят до сериозни здравни проблеми, като:

    • Ускорен пулс
    • Шок и силно понижаване на кръвното налягане
    • Оток в гърлото, усещане за “буца в гърлото”, което ограничава дишането
    • Свиване на дихателните пътища
    • Виене на свят, което води до загуба на съзнание

Затова е много важно на етикетите да бъдат упоменати съставките, от които са приготвени храните, за да може всеки да прецени за себе си дали да ги консумира.

Алергия към напитки
Етиловият алкохол, сам по себе си, не може да предизвика алергии. Съставките, съдържащи се в алкохола или в алкохолните напитки, може да бъдат вероятната причина за предизвикваща алергии напитка. Бирата съдържа мая, а виното предизвика алергии, поради процеса на ферментация, който представлява метаболитен процес, който се случва при бактерии и дрожди.
Ресторанти и кафенета, които предлагат бира и вино, трябва да бъдат информирани за възможността напитките да предизвикат алергии.
Алергиите към храни причиняват хронични заболявания
За отстраняване на причината за появата на алергии при хора с чувствителна имунна система, трябва да се спазва хранителен режим. Дори проблеми с жлъчния мехур може да се избегнат напълно, ако се премахнат алергенни храни от менюто .
Алергията към храните може да бъде една от най-пренебрегваните причини за хронични заболявания. Съществуват повече от 160 вида храни, които предизвикват алергии, което е 90% от причинителите на алергични реакции.
Всичко това готвачите трябва да знаят и да се съобразяват с него, за да се предотврати нанасяне на вреда на хората, за които те работят.
Майстор-готвачът приготвя храната, обработва хранителните продукти и в някои ситуации, може да го прави директно на масата за хранене пред клиентите.
Заведенията за хранене предлагат разнообразно меню за своите клиенти, като открито упоменават алергените, присъстващи в храните. Така изпълняват мисията си за грижа към здравето на посетителите.

Също така заведенията за хранене трябва да съхраняват правилно продуктите, разделно да бъдат поставени в отделни помещения и хладилници.
При показване на продуктите във витрините на магазините, алергенните продукти трябва да се съхраняват в отделна витрина. Правилното маркиране на тези алергенни продукти помага да се избегне евентуално неправилно боравене и употреба на персонала.
Освен това, много е важно при приготвянето на храна, всички съдове за готвене, за приготвяне на храна, посуда, прибори за хранене, чаши за напитки, чинии, тенджери и тигани, внимателно да бъдат дезинфекцирани преди готвене.
Обучение
За да гарантират безопасността на клиентите си, собствениците на заведенията за хранене трябва да изпратят майстор-готвачите си на специално обучение, за да придобият знания за алергените в храните. Завършвайки курса, готвачите получават удостоверение, което поставят на видно място в заведението. Учебните курсове включват изучаването на видовете алергии и широка гама от научни изследвания, конкретно свързани с алергиите към храна. Това е практиката в щата Илинойс, така се изпълнява контролът и анализът на критичните точки .

За автора:Кара PahoyoПокажи всички мнения от Кара Pahoyo

Вашият коментар

Close Menu
%d блогъра харесват това: